Zilele Europene ale Patrimoniului – Ediţia a XXVII – a, în România

cmcarad.ro

În fiecare an, în luna septembrie, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice sau participe la evenimente prin care să descopere patrimoniul cultural  din întreaga Europă cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene. 

În România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă, încă din 1992, participanţilor ocazia să descopere nu numai monumente istorice, dar și patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu sunt accesibile publicului larg.

Evenimentele culturale organizate cu acest prilej, se adresează tuturor cetăţenilor oferindu-le un mediu istoric atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală. Apropierea faţă de patrimoniul cultural trezește sentimentul identitar al locuitorilor, de apartenenţă la valorile ţării, ale regiunii, ale oraşului sau ale mediului rural.

De asemenea, aceste activități îmbogăţesc cunoaşterea diversităţii societăţii noastre, contribuind la o mai bună înţelegere mutuală între cetăţeni.       

La fel ca în anii precedenţi, Direcţiile Judeţene pentru Cultură sunt rugate să promoveze și să monitorizeze evenimentele culturale cu prilejul Z.E.P., pe raza teritoriului lor de competenţă.

Scopul evenimentelor Z.E.P este de a sensibiliza cetăţenii privind cunoaşterea şi respectarea patrimoniului lor cultural, iar în cadrul temei din acest an, de a evidenţia rolul păstrării valorilor culturale tradiţionale ce contribuie semnificativ la cultura europeană.

Fiecare Direcţie Judeţeană pentru Cultură este solicitată, în județul de responsabilitate:

– să comunice tuturor instituţiilor culturale, bibliotecilor şi arhivelor publice, asociaţiilor sau organizaţiilor neguvernamentale cu activitate în domeniul protejării patrimoniului cultural despre oportunitatea de a organiza evenimente culturale dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului;

 – să comunice evenimentele culturale proiectate ce vor avea loc cu prilejul ZEP la Direcţia Patrimoniu Cultural, până la 1 septembrie 2019, conform tabelului prezentat mai jos, dar şi în format electronic.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here