Zgomote pe care mașina ta le face care ar putea anunța o defecțiune

defectiune masina
sursa foto: https://www.pexels.com/photo/repairing-a-car-6078/

Mașina ta îți poate comunica din timp dacă vreuna dintre componentele sale este pe cale să cedeze. Totul este să nu ignori semnele pe care aceasta ți le poate da prin intermediul sunetelor. Ca să înțelegi mai bine de ce autoturismul pe care îl conduci scoate anumite zgomote, am pregătit pentru tine cinci dintre cele mai grave probleme care se pot ascunde în spatele unor semne, aparent inofensive. Iată pentru ce ar trebui să mergi de urgență la service!

1. Șuierat la frânare

Dacă atunci când apeși pedala de frână auzi un zgomot de frecare între două bucăți de metal, ca un șuierat, ar trebui să faci o programare la service-ul auto cât mai curând. De vină sunt plăcuțele de frână care au ajuns la suportul de oțel și care trebuie înlocuite în cel mai scurt timp, dacă vrei să mai poți frâna în siguranță. În cazul în care suprafața de fricțiune a plăcuțelor de frână este complet uzată, aceasta „calcă” direct pe discurile de frână, pe care le poate ovaliza, mai ales dacă nu ești obișnuit să folosești frâna de motor. Dacă zgomotul dispare după un timp, e posibil ca acesta să provină de la o pojghiță de rugină ce se formează la mașinile care staționează pentru mai multe zile. În oricare dintre aceste două situații părerea unul specialist auto ar cântări mai mult, așa că dă o fugă până la mecanicul tău de încredere, care îți va da cele mai bune sfaturi.

2. Fluierat la accelerare

Dacă mașina pe care o conduci este un turbodiesel, e posibil să fi auzit un fluierat în momentul accelerării. Nu ar trebui să ignori acest semn pe care ți-l dă mașina ta, pentru că ar putea fi vorba de o problemă la turbocompresor, mai ales dacă sunetul apare brusc, și nu progresiv. Vestea proastă este că turbina e pe cale să cedeze. Vestea bună este că, dacă ajungi în timp util la service, poți salva mașina de la o defecțiune mult mai mare. Dacă zgomotul este însoțit și de o pierdere a puterii motorului, în ecuație intră și un furtun slăbit sau spart. În cazul în care vei continua să circuli, ignorând simptomele, e posibil să distrugi motorul, din cauza eliberării unor bucăți din elicea turbinei în interiorul acestuia.

3. Țăcănit de la motor

Ultimul sunet pe care orice șofer ar vrea să îl audă este cel care vine de la motor. În cazul fericit, este vorba despre un tachet care are nevoie de înlocuire, însă dacă problema este mult mai gravă, poate fi de vină o supapă, cuzineții, bielele sau vilbrochenul. Nici acest zgomot nu este un semn bun, deci nu îl ignora și mergi cât mai curând la mecanic pentru o diagnoză corectă.

4. Trosneli la cutia automată

Cutia automată este ideală pentru traficul unui oraș aglomerat, însă atunci când aceasta scoate sunete nefirești e timpul să faci un drum până la service. Dacă auzi un sunet ca o trosnitură atunci când cutia schimbă vitezele, acesta ar putea fi un semn că e necesar un schimb de ulei cât mai curând. Dacă zgomotele persistă și după înlocuirea uleiului, s-ar putea ca acesta să fie unul dintre ultimele drumuri pe care le faci cu această cutie de viteze.

Niciuna dintre situațiile prezentate mai sus nu este gravă, atâta timp cât acționezi din timp și nu ignori semnele pe care autoturismul ți le dă. Oricând ai nevoie să înlocuiești o componentă sau un accesoriu la mașina ta, caută în ofertele online de piese auto pentru Audi A8 la prețuri avantajoase ori consultă lista de prețuri pentru piese auto pentru modelul pe care îl conduci și nu amâna cu nici măcar o zi reparațiile, pentru că s-ar putea să fie prea târziu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here