Zeffirelli – frate Soare, soră eternitate

sursa foto: By Alexey Yushenkov - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=65018562

Marele regizor italian Franco Zeffirelli a încetat din viaţă sâmbătă, 15 iunie, la reşedinţa sa din Roma, potrivit Hotnews, citat de gds.ro. La vârsta de 96 de ani, a cedat în cele din urmă unei boli care se agravase.

Avându-l ca mentor pe Luchino Visconti, cineastul născut la 12 februarie 1923, la Florenţa, a lucrat cu mari actori, precum Richard Burton, Elizabeth Taylor şi Lawrence Olivier şi a lăsat posterităţii capodopera Iisus din Nazareth (Jesus of Nazareth), cu Robert Powell în rolul principal, considerată deopotrivă de critici şi de public ca fiind cea mai bună ecranizare a relatărilor biblice despre viaţa Mântuitorului, şi numeroase filme de valoare, precum ”Romeo şi Julieta”, ”Frate Soare, soră Lună”, ”Campionul”, ”Traviata”, ”Otello”, ”Hamlet” şi altele, având o predilecţie pentru ecranizarea operelor shakespeariene. A fost nominalizat la Oscar pentru filmele Traviata şi Romeo şi Julieta şi a obţinut patru premii David di Donatello.

A fost membru al Senatului italian şi a făcut parte din partidul Forza Italia.

Există regizori talentaţi şi regizori care intră în galeria eternităţii. Franco Zeffirelli aparţinea celei de-a doua categorii. Parafrazând titlul unui film al său, am putea spune, în memoria sa: fratello sole, sorella eternità.

După Bernardo Bertolucci, care a încetat din viaţă la sfârşitul anului trecut, Italia mai pierde un nume mare. De fapt nu îl pierde, ci îl propulsează într-o altă dimensiune.

Mihai Gîndu
Piața Artei
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here