Xi Jinping începe un turneu în Italia, Franța, Monaco

foto: chinadailyhk.com

Președintele Xi Jinping, anunță agenția Xinhua citându-l pe Lu Kan, un purtător de cuvânt al MAE chinez, va efectua, în perioada 21-26 martie, vizite de stat în Italia, Franța și Monaco. Vizitele au loc la invitația respectiv a președintelui italian Sergio Mattarella, a președintelui Emmanuel Macron și a şefului de stat al Principatului Monaco Prințul Albert II.

În Italia, precizează MAE chinez, președintele Xi Jinping se va întâlni cu Sergio Mattarella, cu premierul Giuseppe Conte și cu președinții celor două camere ale parlamentului italian, prilej cu care va avea un schimb de opinii asupra relațiilor chino-italiene, chino-europene, precum și asupra unor chestiuni internaționale și regionale de interes comun. Anul acesta se împlinesc 15 ani de la stabilirea parteneriatului strategic global între China și Italia, a reamintit Geng Shuang, de asemenea purtător de cuvânt al MAE chinez, cu sublinierea că în toată această perioadă relațiile bilaterale chino-italiene au cunoscut o permanentă dezvoltare. Este pentru prima oară în ultimii zece ani când un șef de stat chinez vizitează Italia, vizită ce va avea, potrivit purtătorului de cuvânt al MAE chinez, o importantă semnificație în progresul pe mai departe al relațiilor bilaterale. Această vizită, spune oficialul chinez menționat, va consolida și mai mult încrederea politică reciprocă între China și Italia, va aprofunda cooperarea pragmatică în diverse domenii în cadrul «Centurii drumurilor», va stimula schimburile culturale între cele două popoare, va promova noi progrese ale parteneriatului strategic global chino-italian în noua eră și va permite aducerea de contribuții la relațiile chino-europene, la pacea în lume și la dezvoltare, a mai spus purtătorul de cuvânt al MAE chinez.

În Monaco, președintele Xi se va întreține cu Prințul Albert II, cu care va face un schimb de puncte de vedere de interes comun, cum ar fi dezvoltarea relațiilor dintre China și Monaco în noua eră. Este prima vizită a unui șef de stat chinez în Monaco, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, ceea ce îi conferă o importanţă istorică pentru relaţiile bilaterale. «Suntem gata să lucrăm împreună cu Monaco pentru aprofundarea încrederii politice reciproce, precum și a comunicării și cooperării în diverse domenii în scopul promovării progresului constant al relațiilor dintre China și Monaco», a declarat purtătorul de cuvânt al MAE chinez, cu sublinierea că cele două părți au stabilit un model de prietenie și dezvoltare comună între țări mari și țări mici.

În timpul vizitei în Franța, președintele Xi Jinping va purta discuții cu președintele Emmanuel Macron, cu premierul Edouard Philippe, precum și cu președinții celor două camere ale parlamentului, a precizat purtătorul de cuvânt al MAE chinez. Reamintind că Franța este prima mare țară din emisfera occidentală care a stabilit relații diplomatice cu China, oficialul chinez a ținut să sublinieze că relațiile chino-franceze s-au aflat pe prima poziție în relațiile Chinei cu Europa, cu Occidentul. În momentul de față, relațiile chino-franceze își păstrează un elan de dezvoltare solidă, cu schimburi frecvente la nivel înalt, cu noi progrese și noi direcții în cooperarea pragmatică, precum și cu o comunicare și o coordonare strânsă în chestiunile majore, cum ar fi salvarea multilateralismului, ameliorarea guvernării mondiale și în lupta împotriva efectelor schimbărilor de climă. În declarația sa, purtătorul de cuvânt al MAE chinez a subliniat faptul că China acordă în permanenţă o mare importanţă relațiilor sale cu Franța sub aspect strategic și este disponibilă pentru a lucra cu partea franceză pentru întărirea încrederii politice mutuale, această vizită putând fi o oportunitate pentru extinderea cooperării pragmatice și schimburile culturale între popoare și pentru realizarea de progrese în parteneriatul strategic global chino-francez.


Maria Capitaine
Corespondent la Strasbourg
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here