Wienerberger raportează o creștere puternică în 2018

Grupul Wienerberger a înregistrat o performanță excelentă în 2018, așa cum subliniază CEO Heimo Scheuch:
“Creșterea noastră puternică din 2018 reflectă implementarea continuă și sustenabilă a strategiei la nivelul grupului: a fost determinată, în primul rând, de consolidarea pozițiilor noastre în piață și de creșterea organică datorată soluțiilor de produse inovative; în al doilea rând, de implementarea măsurilor de optimizare, în cadrul programului nostru ; iar în al treilea rând, de creșterea vizată prin achiziții menite să adauge noi produse în portofoliu și să ne lărgească aria operațiunilor existente. Pe această bază, veniturile noastre s-au ridicat la un nou nivel record și am obținut o creștere semnificativă a rezultatelor. Aceasta arată că ne-am atins cu succes toate obiectivele pentru 2018. ”
În 2018, veniturile Grupului au crescut cu 6%, ajungând la 3.305,1 milioane de euro, în comparație cu 3.119,7 milioane de euro în anul precedent. EBITDA în condiții similare (like-for-like/ LFL EBITDA) (ajustată pentru efectele provenite din consolidare, vânzarea activelor non-strategice și non-operaționale, rată de schimb valutar și ajustări structurale) a crescut cu 15%, la 469,3 milioane de euro (de la 406,5 milioane în 2017). Programul de optimizare „Fast Forward 2020” lansat în 2018 a contribuit cu aproximativ 20 de milioane de euro la EBITDA în primul său an. Profitul net al Wienerberger a crescut cu 8%, la 133,5 milioane de euro (de la 123,2 milioane de euro în 2017). Veniturile pe acțiune au crescut la 1,15 euro, reprezentând un plus de 9% față de nivelul anului precedent de 1,05 euro pe acțiune.
În cadrul strategiei de creștere, Wienerberger și-a mărit cheltuielile de capital pentru achiziții și pentru extinderea fabricilor, după cum a fost anunțat anterior. Investițiile totale ale grupului, inclusiv investițiile pentru dezvoltare, cheltuielile de capital normale și investițiile în active financiare pe termen lung, au crescut la 325,1 milioane de euro (2017: 206,3 milioane de euro).

Având în vedere performanța sa excelentă în 2018 și perspectivele pentru anul în curs, Wienerberger va propune la Adunarea Generală ca dividendul să fie majorat cu aproape 70% față de nivelul din anul precedent, la 0,50 euro pe acțiune (2017: 0,30 euro pe acțiune).

Performanță de business pe diviziile Grupului

Divizia Europeană de Materiale Ceramice pentru Construcții: Mediu de piață pozitiv și creștere semnificativă a veniturilor

Divizia Europeană de Materiale Ceramice pentru Construcții a Wienerberger a înregistrat o performanță foarte bună în 2018. Creșteri notabile au fost înregistrate în Europa de Est. Activitatea din Europa de Vest a înregistrat, de asemenea, o creștere substanțială într-un mediu stabil, dar au fost afectate de costul ajustărilor structurale. Veniturile acestei divizii au crescut cu 7% de la 1,787.0 milioane de euro la 1,918.8 milioane de euro. LFL EBITDA a crescut semnificativ cu 18% până la 367.1 milioane de euro.

Divizia Europeană de Țevi și Pavaje: Creștere a veniturilor și a câștigurilor
În 2018, afacerea cu țevi a Wienerberger a beneficiat de un mediu de piață solid. Vânzările de țevi de plastic au crescut atât în Europa de Vest, cât și în Europa de Est. În Europa de Vest, măsurile coerente de restructurare din Franța au dus la o creștere notabilă a câștigurilor. Companiile recent achiziționate au generat, de asemenea, contribuții pozitive în venituri. Restructurarea afacerii cu țevi din ceramică a fost finalizată și a avut un impact pozitiv imediat asupra rezultatelor operaționale ale segmentului. O contribuție pozitivă semnificativă în performanța diviziei a venit și din sectorul de pavaje din beton din cadrul grupului. În general, veniturile au crescut cu 6%, de la 1.014,2 milioane de euro la 1.070,1 milioane de euro, în timp ce EBITDA a crescut cu 9%, până la 91,2 milioane de euro.

Divizia Nord-Americană: Creștere puternică a câștigurilor
Creșterea puternică a diviziei în 2018 a fost susținută de contribuțiile pozitive ale recentei noastre achiziții pe piața blocurilor ceramice din America de Nord.

În afacerea sa cu țevi, Wienerberger a beneficiat de prețuri de vânzare mai mari și de structuri de costuri îmbunătățite. Această performanță operațională pozitivă a fost afectată de efectele negative ale schimburilor valutare internaționale. Veniturile diviziei de 306,8 milioane de euro au rămas aproape stabile la nivelul anului precedent (308,7 milioane de euro), în timp ce LFL EBITDA s-a îmbunătățit semnificativ cu 23%, până la 38,6 milioane de euro.

Măsuri strategice și perspective pentru 2019
În corelare cu inițiativele din programul “Fast Forward 2020’’, Wienerberger și-a simplificat organizația pentru a spori eficiența activității.

De la începutul anului 2019, operațiunile europene cu materiale de construcție din cadrul grupului au fost grupate în cadrul unității Wienerberger Building Solutions. Obiectivul Wienerberger este de a-și mări și mai mult oferta pe segmentele zidărie, fațadă, acoperișuri și pavaje și de a-și consolida prezența în piețele europene relevante. Inovațiile, produsele noi și achizițiile selective vor juca un rol important în acest context.

Wienerberger Piping Solutions cuprind toate activitățile cu țevi din Europa, având ca obiectiv pe termen lung dezvoltarea și transformarea sa într-un furnizor de gamă completă de aplicații de infrastructură inteligentă în domeniile alimentării cu apă și eliminării apei reziduale, soluții pentru construcții noi și renovări, precum și aplicații speciale pentru industrie și sectorul energetic. Creșterea va fi generată, mai presus de toate, prin achiziții selective pe piețele regionale și noi completări la portofoliul de produse.

Divizia Nord-Americană va continua să-și urmărească strategia de creștere economică și extindere regională prin achiziții selective.

Continuăm implementarea strategiei de creștere
Aceste măsuri și implementarea coerentă a programului nostru de optimizare vor poziționa Wienerberger pentru o creștere continuă în 2019. Din perspectiva actuală, compania se așteaptă la o stabilitate/creștere ușoară a pieței europene de locuințe rezidențiale noi. Piața de infrastructură din Europa de Est va continua să beneficieze de creșterea absorbției fondurilor europene. Pentru activitatea cu țevi din Europa de Vest, Wienerberger prevede un nivel sănătos ale cererii în piețele sale principale. În America de Nord, Wienerberger anticipează o dezvoltare ușor pozitivă în domeniul construcțiilor de locuințe rezidențiale noi și o cerere crescută pe segmentul de infrastructură.
Pentru 2019, Wienerberger țintește să obțină un EBITDA în condiții similare între 560 milioane de euro și 580 milioane de euro. Pe lângă continua îmbunătățire a performanței operaționale a grupului, sunt așteptate contribuții pozitive, datorită câștigurilor suplimentare în valoare de 40 milioane de euro, din implementarea programului „Fast Forward 2020”, precum și datorită câștigurilor de aproximativ 41 milioane de euro din aplicarea pentru prima dată a noului standard de contabilitate IFRS 16.
Heimo Scheuch: “În acest an, Wienerberger sărbătorește cea de-a 200-a aniversare și 150 de ani de la listarea la Bursa de Valori din Viena. Povestea de succes îndelungată este posibilă deoarece compania a îmbrățișat mereu noi provocări și și-a creat propriul său viitor. În continuarea acestei tradiții, scopul nostru este să poziționăm Wienerberger și mai puternic ca furnizor de sisteme în domeniul soluțiilor de construcție și de infrastructură. Prin reorientarea grupului, intensificarea activității inovatoare, achiziții selective și o concentrare sporită pe digitalizare, suntem într-o poziție mai bună ca niciodată să mergem pe acest drum și să valorizăm oportunitățile de dezvoltare.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here