Washingtonul dorește o coaliție internațională împotriva Iranului

foto haaretz.com

În jur de 60 de ţări şi-au trimis reprezentanţi la Conferinţa internațională de la Varşovia, organizată – în cooperare – de către Statele Unite și Polonia în zilele de 13 şi 14 februarie, având drept temă pacea și stabilitatea în Orientul Mijlociu. Analiștii de la «Le Figaro» sunt însă de părere că această conferință s-a înscris în cadrul eforturilor Washington-ului ce vizează crearea unei coaliții împotriva Iranului.

În luarea sa de poziție la dezbateri, vicepreședintele american Mike Pence a rezervat un spațiu amplu criticilor la adresa regimului de la Teheran, dar și la adresa Europei, acuzând-o că se poziționează împotriva strategiei Washingtonului, refuzând să se retragă din acordul nuclear cu Iranul și încercând să ocolească sancțiunile instituite de Statele Unite împotriva acestuia. «Nu este însă prea târziu pentru Europa să se alăture alianței contra Iranului», pe care Statele Unite, președintele Donald Trump este pe cale de a o construi, a afirmat vicepreședintele american. El a enumerat victoriile politicii militare a lui Donald Trump în Orientul Mijlociu și a condamnat politica de pace cu orice preţ promovată de precedentul președinte al Statelor Unite, o politică ce ar fi permis ascensiunea extremismului și terorismului în Orientul Mijlociu. Mike Pence a reluat, punct cu punct, diferitele crize umanitare din Orientul Mijlociu – Yemen, Irak, Siria. Pentru fiecare dintre ele, Pence a considerat responsabil Iranul și milițiile sale shiite. Un argument în plus pentru a lansa apelul la unitate împotriva Iranului.

Și Benjamin Netanyahu a salutat ideea unui «front comun» anti-iranian

În expunerea sa, premierul israelian a apreciat faptul că miniștrii de Externe ai principalelor țări arabe au făcut front comun pentru a vorbi «cu putere, cu claritate și o unitate neobișnuită» împotriva amenințării comune, regimul iranian. «Eu cred», a continuat Netanyahu, «că acest lucru marchează o schimbare și un acord important asupra ceea ce pune în pericol viitorul nostru, asupra ceea ce trebuie să facem pentru a-l securiza, precum și asupra posibilităților de cooperare dincolo de domeniul securitar cu popoarele din Orientul Mijlociu. Iar acest lucru se întâmplă aici, la Varșovia, și principala mea concluzie este că astfel de acțiuni trebuie să continue sub alte forme și prin alte mijloace, având același scop», a subliniat premierul israelian.

Ce spun alții?

Din punctul de vedere al puterii de la Teheran, această conferinţă “s-a născut moartă”. O declaraţie în acest sens a fost făcută de ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif. De fapt, conferinţa nu este nici moartă, dar nici un mare succes. Preşedintele Donald Trump , sunt de părere analiști de la RFI, i-ar fi conferit poate o mai mare greutate prin prezenţa sa, ceea ce nu s-a produs. Rusia a boicotat discuţiile, iar Franţa şi Germania nu au fost reprezentate la nivel ministerial. Nici responsabilul european cu afacerile externe, Federica Mogherini, nu a participat la conferința respectivă, din motive de “agendă încărcată”. De fapt, Franţa, Germania, Marea Britanie, China şi Rusia, ţări care au semnat în 2015 acordul nuclear cu Iranul, consideră că politica americană faţă de Teheran este eronată șiieșirea din tratatul internațional nuclear cu Iranul drept o mare greșeală.

Nici Autoritatea palestiniană nu și-a trimis un reprezentant, ea considerând evenimentul drept «o conspirație israeliano-americană ce are drept scop eliminarea cauzei palestiniene».

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here