Volumul de finanţare a proiectelor real estate, aproape dublu în 2018

sursa foto: Ziarul BURSA

În anul 2018, OTP Bank România, subsidiară a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrală şi de Est, a înregistrat o creştere semnificativă a volumului în sold al finanţărilor corporate în domeniul imobiliar, cu 43,8% faţă de anul 2017.

Această evoluţie s-a produs pe fondul apetitului crescut al dezvoltatorilor imobiliari, în special pentru clădirile de birouri, concretizat într-o îmbunătăţire a cererii de finanţare în industria real estate, spun reprezentanţii companiei.

Finanţările acordate de OTP Bank România în 2018 au fost destinate proiectelor rezidenţiale, clădirilor de birouri (dezvoltare de noi clădiri, dar şi modernizări ale unor clădiri existente) dar şi spaţiilor logistice şi comerciale.

Valoarea medie a finanţărilor pentru proiecte imobiliare diferă în funcţie de tipul de proiect. Astfel, pentru clădirile de birouri, media a fost de 12 miloane euro per proiect, iar pentru clădirile rezidenţiale împrumutul mediu a fost de 5,5 milioane euro per proiect. Cea mai mare finanţare acordată în 2018 a fost de 15 milioane de euro pentru dezvoltarea unui spaţiu comercial în Bucureşti, valoare ce a suplimentat un împrumut acordat anterior.

În 2018, cele mai multe investiţii s-au îndreptat către Capitală, 52% din volumul total de finanţări fiind accesate de dezvoltatori imobiliari în Bucureşti. Celelalte împrumuturi au fost destinate dezvoltatorilor din Sibiu (19%), Oradea (18%), Drobeta-Turnu Severin (5%) şi Cluj-Napoca (2,6%). Distribuţia georgrafică este asemănătoare cu cea a finanţărilor acordate în anul anterior: Bucureşti – 69%, Sibiu – 17%, Constanţa – 7%, Oradea – 6%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here