«Vestele galbene», pentru a 13-a sâmbătă consecutiv pe străzile Parisului și ale altor mari orașe ale Franței

foto: leprogres.fr

La capătul a trei luni de contestații, purtătorii vestelor galbene s-au mobilizat din nou, chiar dacă în număr mult mai redus – doar 51.400 la nivelul întregii țări sâmbăta aceasta, în comparaţie cu sutele de mii la manifestațiile anterioare – în cadrul celui de-al 13-lea episod al acţiunilor împotriva scăderii puterii de cumpărare a populației, a majorării prețului la carburanți și a politicii fiscale promovate de guvern și personal de președintele Emmanuel Macron.

Manifestațiile din această sâmbătă au avut loc dispersat, în mai multe puncte ale Parisului, la ele participând peste 4.000 de purtători ai vestelor galbene. Ample manifestații au fost organizate la Toulouse, Bordeaux, Marseille, Nice, Montpellier, Lille, Nantes, Rennes, Brest, Caen, Lorient s.a. Ca de fiecare dată, în cursul după-amiezii, în toate orașele au avut loc grave incidente între manifestanți și forțele de ordine, mobilizate de Ministerul de Interne în număr la fel de mare (80.000, din care 5.000 în capitală) ca la protestele din sâmbetele anterioare. La Paris, manifestanții au încercat să pătrundă în clădirea Adunării Naționale. Forțele de ordine au reacționat cu gaze lacrimogene și jeturi puternice de apă. Imagini difuzate de posturile franceze de televiziune au reprodus și incidentul în care un manifestant, care a intrat în posesia unei grenade lansate de jandarmi, a fost grav rănit. Și-a pierdut patru degete ale mâinii și a fost grav rănit la cap. A fost scânteia care a declanșat violențele unor manifestanți care au trecut la incendierea unor automobile, inclusiv ale poliției, la agresarea jandarmilor și a polițiștilor sau la distrugerea magazinelor din zonele în care manifestau. În arondismentul 8 din Paris a fost mobilizată inclusiv poliția călare. Peste 37 de manifestanți violenți au fost interpelați de poliție, unii dintre ei fiind plasați în stare de arest. Incidente grave au avut loc – conform reportajelor difuzate de posturile de televiziune – la Bordeaux, Toulouse, Lille sau Marseille, considerate centre protestatare importante de mai multe săptămâni. Ceea ce a fost nou la acțiunile din această sâmbătă a Vestelor galbene a fost organizarea dispersată a manifestațiilor de la Paris, unele dintre ele nedeclarate în prealabil, fapt condamnat de ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, care a promis măsuri împotriva acestei «manevre» pentru a jena activitatea forțelor de ordine.

Atacuri la domiciliile sau sediile permanente ale deputaților majorității prezidențiale

Posturile de radio și televiziune au relatat că, în toată perioada manifestațiilor și chiar în timpul lor, elemente ale Vestelor galbene au deteriorat sau au încercat să incendieze (cazul reședinței secundare din Finistere a președintelui Adunării Naționale, Richard Ferrand) locuințele sau sediile permanente ale unor deputați ai partidului prezidențial, La République En Marche (LREM). Pe unele locuințe au fost scrise lozinci anti-Macron, anti-LREM, precum și amenințări cu moartea. Din surse parlamentare s-a aflat că aproximativ 70 de deputați au fost astfel vizați în ultimele săptămâni.

Maria Capitaine
Corespondent la Strasbourg
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here