Uniunea Europeană decide dacă amână, din nou, Brexitul până la 31 ianuarie 2020

brexit

Uniunea Europeană va acorda Marii Britanii, cel mai probabil, o a treia amânare a Brexitului până la data de 31 ianuarie 2020, cu posibilitatea ca Londra să părăsească Uniunea Europeană mai repede, transmite The Guardian, care citează un document oficial.

Acelaşi document ar prevedea că Marea Britanie va putea părăsi Uniunea Europeană chiar a doua zi după ce aprobă un acord de Brexit. Ceea ce înseamnă că, în situaţia în care Parlamentul britanic aprobă acordul de Brexit pe data de 29 noiembrie (spre exemplu), atunci Regatul Unit va putea părăsi Uniunea Europeană pe 30 noiembrie, potrivit b1.ro.

De asemenea, documentul consultat de The Guardian stipulează faptul că Uniunea Europeană nu va mai renegocia acordul de Brexit. Această prevedere poate, însă, fi privită cu foarte mult scepticism întrucât Bruxelles-ul a mai spus de două ori până acum exact acelaşi lucru şi de fiecare dată acordul a fost renegociat pe alocuri.

Nu în ultimul rând, în situaţia în care parlamentul britanic aprobă acordul în luna noiembrie (spre exemplu), prevederile încep să producă efect începând cu data de 1 a următoarei luni, în cazul de față decembrie. În situaţia în care acordul este ratificat în decembrie, atunci începe să producă efecte pe 1 ianuarie 2020.

Marii Britanii i se mai solicită să trimită la Bruxelles şi un comisar european, un lucru pe care guvernul condus de Boris Johnson a precizat că nu îl va face – legal vorbind, este obligat să o facă întrucât Regatul Unit încă este stat-membru UE.

Acordarea amânării de către Bruxelles s-ar putea face în ciuda obiecţiilor Franţei, aduse pe motiv că preşedintele Emmanuel Macron „ar fi sătul” de problematica Brexitului, ce s-a întins deja pe parcursul a trei ani. Iniţial, Franţa propusese ca noua dată a Brexitului să fie 15 noiembrie, însă propunerea a fost respinsă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here