Unitatea de Integrare a Forțelor NATO – România a finalizat procesul de recertificare

caleaeuropeana.ro

Recertificarea Unității de Integrare a Forțelor NATO România este, conform procedurilor NATO, o responsabilitate națională și are loc o dată la trei ani. Ceremonia de astăzi demonstrează capacitatea NFIU de a facilita dislocarea rapidă a forțelor aliate pe teritoriul României.

Documentele au fost semnate de reprezentanți ai structurilor implicate și de șeful echipei de evaluare, echipă coordonată de reprezentanți ai Comandamentului Forțelor Întrunite și având în compunere experți (Subject Matter Experts) monitori ai NATO din cadrul comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est și Direcției Instrucție și Doctrină din Statul Major al Apărării.

Procesul de recertificare a Unității de Integrare a Forțelor NATO România a început încă din luna martie a acestui an cu evaluarea procedurilor interne, modului de cooperare și coordonare cu alte comandamente, structuri și agenții, precum și a sistemului de comunicații și informatică ce asigură conectivitatea cu NATO, dar și cu națiunea gazdă, România.

„Deși Saber Guardian 19 a fost un exercițiu, vedem clar cum prezența NFIU în România și implicarea acestui comandament în fazele incipiente ale planificării contribuie semnificativ la îmbunătățirea timpilor de dislocare a forțelor aliate în România, dacă acestea vor fi activate”, a afirmat colonelul Dorin Pleșcan, locțiitorul Direcției Instrucție și Doctrină din Statul Major al Apărării, prezent la ceremonie.

Partea a doua a procesului de recertificare a constat în evaluarea comandamentului pe timpul unei dislocări reale de forțe multinaționale în România. Astfel, evaluatorii au verificat modul în care personalul multinațional al NFIU este în măsură să faciliteze sprijinul logistic pe timpul marșului tactic al Regimentului 2 Cavalerie SUA, din garnizoana de bază situată în Vilseck, Germania, în România pentru a participa la exercițiul Saber Guardian 19, respectiv pe timpul desantului aerian în România al militarilor aparținând Brigăzii Aeropurtate 173 SUA, staționată în Vicenza, Italia, pentru a participa la exercițiul Swift Response 19, potrivit MApN.

Timpii de reacție și dislocare a forțelor sunt critice pentru NATO. NFIU este un hub informațional și poate sprijini națiunea gazdă, forțele care se dislocă din afara României, dar și alte comandamente, cu expertiză care poate îmbunătăți mobilitatea pe cale navală, aeriană și terestră. NFIU este un comandament tânăr, dar a acumulat suficientă experiență și informații relevante care pot fi folosite atât de structurile naționale, cât și de cele multinaționale, în scopul eficientizării procesului de planificare și execuție al Alianței”, a apreciat locotenent-colonelul Marius Chiriță, comandantul NFIU ROU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here