Un mesaj pentru Teheran: Washingtonul trimite portavionul și grupul aeronaval «US Abraham Lincoln» în Orientul Mijlociu

John Bolton foto: politico.com

Statele Unite nu încetează presiunile asupra Iranului și avertizează că sunt «gata să să răspundă la orice atac din partea regimului de la Teheran». Anvergura măsurii luate de Trump este mare, dar consilierul său pentru problemele securității naționale a ținut să precizeze că ea este determinată de dorința de «a apăra interesele Statelor Unite».

După alegerea lui Trump la președinția Americii, relațiile cu Iranul s-au răcit considerabil, culminând cu ieșirea din tratatul internațional nuclear, semnat și de fostul președinte Obama. Mai nou, anunță «Le Point» citând France Presse, Washingtonul a decis trimiterea unui portavion și o forță de bombardiere în Orientul Mijlociu – un mesaj «clar și indubitabil», considerat de însuși consilierul lui Trump pentru problemele securității, John Bolton, a fi adresat Teheranului. Luni, într-un comunicat al lui John Bolton, a fost anunțată trimiterea în zona Orientului Mijlociu a portavionului și a grupului aeronaval «USS Abraham Lincoln», precum și a unei forțe de bombardiere pe lângă Comandamentul central american din regiune. Această măsură este imputată de Bolton Teheranului, fără a oferi detalii. Se precizează însă clar că regimul iranian trebuie să știe că «orice atac împotriva intereselor americane sau contra intereselor aliaților SUA se va lovi de o forță implacabilă». Pentru a diminua eventuale îngrijorări și acțiuni neprevăzute, John Bolton a mai spus că Statele Unite nu doresc război cu regimul iranian, «dar suntem total pregătiți să răspundem la orice atac, fie că este lansat prin intermediari, respectiv Gardienii revoluției islmice, fie de către forțele regulate iraniene».

De ce este trimis acum în regiune portavionul american

Deși comunicatul lui Bolton nu precizează de ce portavionul mai sus amintit se instalează acum în Orientul Mijlociu, nu puțini analiști fac o legătură și cu escaladarea în ultimele zile a conflictului dintre grupuri de palestinieni înarmați, care lansează tiruri de rachete din Fâșia Gaza către teritoriul israelian, și forțele aeriene israeliene care au trecut la represalii, bombardând Fâșia Gaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here