Ultimele 27 de cule oltenești, promovate printr-un proiect CEZ

Grupul CEZ_proiect Cule in Lumina

Grupul CEZ în România lansează <Cule în lumină>, primul program de promovare a rolului pe care aceste construcții le-au avut pentru dezvoltarea culturală și socială a Olteniei. 

Construcții rezidențiale fortificate din piatră, cu două sau trei etaje, ridicate în secolele XVIII – XIX pentru adăpost și apărare în fața invaziilor otomane, culele continuă să facă parte din identitatea culturală și turistică a Olteniei, în ciuda faptului că aproape 90% dintre acestea au dispărut de-a lungul istoriei.

10 cule vor fi restaurate

Proiectul lansat de Grupul CEZ în România cu sprijinul Institutului Național al Patrimoniului prezintă în format digital – pe www.culeinlumina.ro – toate informațiile disponibile cu privire la ultimele 27 de cule rămase în picioare din cele 200 construite de-a lungul timpului în Oltenia.

Publicul este invitat să contribuie la îmbogățirea informațiilor despre aceste monumente istorice și să voteze primele 10 construcții ce vor fi incluse în propunerile de conservare-restaurare ale studenților de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. În plus, vor fi organizate tururi ghidate pentru descoperirea culelor oltenești și pentru includerea lor într-un circuit turistic regional.

„Culele aflate pe Lista Monumentelor Istorice din România se află în județele Gorj, Vâlcea, Argeș, în partea de nord a județelor Dolj și Mehedinți, o culă în județul Teleorman și una în județul Olt. În total, astăzi mai există doar 27 de cule-monument istoric, din care trei sunt ruine, iar o parte dintre acestea sunt în uz, în circuit public sau privat. Numai protejându-le și punându-le în valoare oferim un viitor trecutului nostru”, spune dr. arheolog Daniela Mihai, Director adjunct în cadrul Institutului Național al Patrimoniului, coautor al lucrărilor “Culele – scurt îndrumar pentru proprietarii și administratorii de cule” (2013), „Ghid de bune practici în protejarea și promovarea patrimoniului cultural rural” (2012) și coautor al volumului “Monumentele UNESCO din România” (2007).

Proiectul urmărește și promovarea stilului arhitectural specific al culelor din Oltenia, prin implicarea studenților și profesorilor de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here