Turiștii dau năvală în România

turisti
sursă foto: iw.ro

Numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective1 în trimestrul I 2019 a fost de 443,7 mii, cheltuielile acestora însumând 1292,6 milioane lei.

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 60,7% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România în trimestrul I 2019, cheltuielile acestora reprezentând 64,4% din total.

39,3% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România în trimestrul I 2019 au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (64,2%) și pentru vizitarea rudelor și prietenilor (10,5%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, pelerinaj religios, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,4%), fiind preferată cazarea cu mic dejun inclus (92,6% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,3%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 11,6%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 42,3% au fost destinate alimentelor şi băuturilor iar 34,6%, cadourilor şi suvenirurilor. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 55,7% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 33,9% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 44,0% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 38,3% și-au organizat singuri sejurul. Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 85,1% din numărul total de turişti nerezidenţi, în timp ce 10,9% au utilizat autoturisme proprii, 3,0% autocare şi autobuze iar 1,0% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc).

2 COMENTARII

 1. „Turiștii dau năvală în Romamia .. Dati-va de-o parte !
  Or da ei navala, dar nu prea se vad !
  Cum bag seama, se cam sperie .
  De cine oare ! Re rusi , ori de americani ? Nimeni nu trebuie asa se sperie de nimeni, cand va fi, asta va fi.
  -…. Important . : O javra imputita si scarboasa / imputitul imputitilor/scarba scarbelor… chifu…. in botul lui imputit si scarbos, toti dracii se cace, da nu oricum, impucitulul

  … tu chifule, dreaxcu sa te iA, DU8=-

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here