Trimestrul al treilea pe pietele de capital din Europa

Conform celui mai recent raport IPO Watch Europe publicat de PwC, in trimestrul trei din 2018 IPO-urile lansate in Europa au valorat 3,9 miliarde de euro, mai putin cu 53% fata de aceeasi perioada a lui 2017 cand valoarea listarilor a fost de 8,3 miliarde de euro. Lipsa mega-IPO-urilor a contribuit la valoarea destul de scazuta a listarilor din al treilea trimestru, perioada in care doar SIG Combibloc Group, listat pe bursa SIX din Elvetia, la o valoare de aproximativ 1,7 miliarde de euro, a fost singura oferta publica initiala cu o valoare mai mare de 1 miliard de euro. Aceasta a fost a doua cea mai mare valoare a unei listari din acest an, primul loc este ocupat de Siemens Healthineers AG care s-a listat in primul trimestru din 2018 si a valorat 3,7 miliarde de euro.

Bursa de la Sofia este una dintre primele patru burse ale acestui trimestru in functie de valoarea IPO-urilor. Pe primele trei locuri se afla Bursa de la Londra, Euronext si Bursa Italiana. Oferta publica initiala  de la Sofia a  producatorului de carne de pasare Gradus, din luna august, a fost cea mai mare listare pe Bursa de Valori din Bulgaria din anul 2007 incoace, atunci cand First Investment Bank a adunat 42 de milioane de euro – si prima listare de la Sofia din trimestrul patru al anului 2016 incoace.

Bursa de Valori de la Londra a ramas cea mai activa din Europa in trimestrul al treilea, dupa volume si valoare, pentru al doilea trimestru consecutiv. Cele 16 IPO-uri lansate au valorat 1,9 miliarde de euro (1,7 miliarde de lire sterline). Totusi, volumele si valorile IPO-urilor sunt in scadere cu 41% si respectiv 29% comparativ cu trimestrul al treilea din 2017. Atunci 27 de IPO-uri au valorat 2,7 miliarde de euro (2,4 miliarde de lire sterline). Patru dintre primele cinci IPO-uri din trimestrul trei al anului curent au fost derulate pe Bursa de Valori de la Londra. Cel mai mare IPO din aceste ultime trei luni a fost Amigo Holdings, furnizor de credite garantate in Regatul Unit, care a adunat 407 milioane de euro (359 de milioane de lire sterline). 

„Situatia geopolitica si linistea de peste vara au afectat activitatea de pe pietele de capital din trimestrul al treilea, perioada in care IPO-urile lansate in Europa au ajuns la cele mai scazute niveluri din ultimii doi ani. Previziunile pentru trimestrul al patrulea trebuie analizate prin prisma recentelor semnale primite de pe pietele de capital mondiale care au cunoscut, in unele cazuri, corectii importante. In acest context este foarte posibil sa mai treaca timp pana vom vedea un mega-IPO”, considera Sorin Petre, Partener, Servicii de evaluare si analiza economica, PwC Romania.

„Conform celor mai recente rapoarte realizate de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), primele noua luni ale acestui an au adus un avans de 17,5% pentru indicele BET-TR. Acesta a inregistrat valori record in luna august si a ajuns la cel mai mare nivel de cand a fost lansat, in 2014. La nivel european, principalul indice al Bursei de la Bucuresti, BET, se afla pe locul al doilea (8,5%) pe primele noua luni ale anului in topul cresterilor indicilor principali ale burselor din Uniunea Europeana. Topul este condus de indicele CYMAIN al pietei bursiere din Cipru care conduce topul cu 10,1%. Daca ne uitam la cifre, piata de capital locala arata bine, dar are in continuare o lichiditate redusa si are nevoie ca un numar constant de IPO-uri sa fie anuntate. Acest lucru ar intari pozitia pietei locale si ar demonstra investitorilor si antreprenorilor ca bursa reprezinta o alternativa viabila pentru dezvoltarea afacerilor”, spune Ileana Gutu, Senior Manager, Servicii de evaluare si analiza economica, PwC Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here