Tot ce trebuie sa stii despre evaluarea corecta a casei tale

poza CurierulNational - GVAEvaluari

Evaluarile imobiliare reprezinta o parte inevitabila a proceselor de achizitie sau de vanzare a unei locuinte. Acestea sunt cerute de creditor atunci cand este cumparata o proprietate cu credit ipotecar. Este nevoie de un evaluator autorizat pentru a determina valoarea unei case. Evaluarile pot indica, de asemenea, valoarea activului detinut sau care urmeaza sa fie cumparat.

Cand este nevoie de un evaluator autorizat

Atunci cand se doreste refinantarea unui credit cu o rata a dobanzii mai mica, sau in momentul in care o persoana este interesata sa faca un credit pentru renovarea casei se impune prezenta unui evaluator autorizat.

Alegerea unui evaluator

Din fericire, in majoritatea cazurilor, proprietarul poate alege singur evaluatorul. Creditorii vor avea, probabil, personal propriu de evaluare interna sau o companie preferata de evaluare, pe care o cunosc si in care au incredere.

Tipuri de evaluari

Evaluarile complete au mai multe avantaje. Proprietatile recent renovate sau cele cu caracteristici care trebuie vazute, precum peisaje neasteptat de uimitoare, ar trebui sa aiba o evaluare completa in care un evaluator viziteaza fizic, intra si inspecteaza proprietatea.

De asemenea, sunt si evaluari in care evaluatorul nu intra in casa, ci doar se deplaseaza in jurul sau. Ulterior, evaluatorul va compara proprietatea cu alte tipuri de proprietati din zona si va analiza preturile, astfel incat sa-l determine pe cel mai bun.

Evaluatorii acreditati sunt responsabili legal pentru informatiile pe care le furnizeaza si trebuie sa pastreze copii ale tuturor inregistrarilor si informatiilor legate de evaluarea proprietatii, timp de cel putin sase ani. Aceasta inseamna ca este mai probabil ca acestia sa fie mai conservatori in evaluarile lor pentru a se proteja.

Avand o asteptare rezonabila cu privire la pretul unei proprietati ajuta proprietarul sa fie pregatit atunci cand afla pretul, chiar daca acesta este mic. Pentru asta este important sa se analizeze vanzarile din imediata apropiere, agentii imobiliari locali ar putea fi bucurosi sa ofere gratuit o lista de vanzari recente.

Agentii imobiliari pot pune preturi mai mari decat media, pentru a obtine profit cat mai mare. Atunci cand sunt comparate preturile recente, trebuie sa se tina cont ca proprietatile sa fie asemanatoare atat ca dotari, cat si ca dimensiuni.

Odata ce a fost primita o evaluare redusa, este greu sa fie stearsa din inregistrarile creditorului. Cu toate acestea, daca noile date in materie de vanzari si cercetarile arata ca evaluarea  este semnificativ mai mica decat piata, se poate face o contestatie si este posibil ca valoarea sa fie revizuita. Daca evalutorul nu va face acest lucru si daca proprietarul considera ca evaluarea este nedreapta, se poate lua in calcul un alt creditor care va face o evaluare proprie si poate va obtine un rezultat mai bun.

Este important ca inainte de vanzare sau inchiriere, fiecare proprietar sa apeleze la servicii de evaluare profesionala si sa lucreze cu evaluatori autorizati, pentru ca pretul obtinut sa fie cel meritat. In plus, cele mai bune evaluari vor ajuta la obtinerea unei idei generale despre imbunatatirile ce trebuie aduse imobilului si functioneaza drept ghid pentru proprietar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here