Theresa May ar putea renunţa la a mai supune, a treia oară, Parlamentului acordul Brexit

foto: irishtimes.com

Surse informate din apropierea premierului britanic Theresa May evocau duminică posibilitatea ca aceasta să renunțe a mai supune săptămâna viitoare, pentru a treia oară, votului Parlamentului acordul privind plecarea Regatului Unit din UE, negociat în luna noiembrie anul trecut de domnia sa cu Bruxellesul. Există dubii, și de data aceasta, că el va fi aprobat.

«Nu vom prezenta din nou acordul decât dacă vom fi siguri că un număr suficient de mare dintre colegii conservatori și din DUP (partid unionist nord-irlandez, aliat la guvernare) sunt gata să-l aprobe», a explicat într-un interviu pentru BBC ministrul britanic de Finanțe, Philip Hammond. La rândul său, ministrul Comerțului internațional, Liam Fox, a declarat pentru Sky News că «va fi dificil de justificat organizarea unui nou vot privind acordul de plecare din UE dacă deocamdată există certitudinea că va fi respins».

În ciuda dubiilor, Theresa May mai încearcă o dată să obțină votul deputaților

Miza este crucială, spun analiștii politici britanici citați de corespondentul permanent la Londra al ziarului «Les Echos». Theresa May vrea să obțină votul deputaților britanici înaintea summitului european ce va avea loc joi, la Bruxelles. Este, în opinia comentatorilor presei britanice, un fel de ultimatum pe care Theresa May îl dă parlamentului: ori aprobă acordul la care a ajuns domnia sa cu UE, și astfel va cere o amânare a Brexitului «scurtă, limitată și tehnică», până la 30 iunie, ori îl respinge din nou și amânarea va fi de mai lungă durată, cândva după încheierea actualului mandat al Parlamentului Europeană actual. Cu alte cuvinte, Regatul Unit va fi obligat să organizeze și el alegeri europarlamentare.

Este necesar votul a încă 75 de deputați pentru aprobarea actualului acord Brexit

Calculele echipei doamnei May arată că, pentru a avea acordul Parlamentului pentru acordul negociat de domnia sa, mai are nevoie, față de situația actuală, de 75 de parlamentari dispuși să voteze în favoarea lui. Marțea trecută, acordul a fost respins cu 391 de voturi (pentru acord votaseră doar 242 parlamentari). La mijlocul lunii ianuarie, acordul a fost respins cu 432 de voturi (doar 202 îl acceptaseră). Surse informate spun că dacă doamna May mai speră într-o «minune», se presupune că sunt veridice informațiile potrivit cărora domnia sa derulează în prezent negocieri cu adepții duri ai Brexitului din propriul parid al conservatorilor, din rândul cărora 75 au votat împotriva acordului marțea trecută și 10 din partidul naționalist nord-irlandez DUP.

Concomitent, presiuni asupra Bruxellesului

Dat fiind că acum în discuție a rămas, eventual, durata amânării și obiectivul ei, presiunile nu sunt doar asupra DUP și asupra suporterilor duri ai Brexitului, ci și asupra liderilor UE. Nici unul nu se opune prelungirii datei plecării Regatului Unit din UE, dar deosebiri de poziții sunt în privința duratei și a condițiilor ce trebuie puse Londrei pentru amânare. Berlinul este favorabil unei amânări îndelungate, dar Parisul acceptă o amânare de până la doi ani, inacceptabilă însă fără anumite condiții. Parisul vrea din partea Londrei «un plan nou și foarte clar» care să includă un proiect de referendum, alegeri generale sau modificarea liniilor roșii ale Regatului Unit privitoare la viitoarele relații cu UE.

Riscul unui stimulent pentru partidele eurosceptice din Europa

Țările europene sunt însă mult mai prudente în abordarea dosarului Brexit, pasibil a avea un impact important asupra alegerilor europarlamentare de la sfârșitul lunii mai. O lipsă de fermitate față de Regatul Unit, spun analiști bruxellezi, riscă să «dea apă la moară» partidelor eurosceptice în perioada campaniei electorale. Europenii s-ar putea mulțumi cu o prelungire pe o perioada minimă, până la o reuniune specială la care să se ia o decizie finală, organizată spre exemplu la finele lunii aprilie, ceea ce le va permite să ia pulsul în țările lor și să evite o expunere prea mare a deosebirilor lor de poziții.

Maria Capitaine
Corespondent la Strasbourg
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here