Studiu: Oamenilor le lipsesc aerul proaspăt și lumina naturală

copil telefon casa

VELUX prezintă concluziile unui studiu care descriu relația pe cale de dispariție a societății moderne cu mediul înconjurător.

Studiul, efectuat pe 16.853 de adulți din 15 țări, inclusiv SUA, Germania, Franța, Danemarca, Spania, Polonia și Marea Britanie, a constatat că, deși 90% dintre respondenți au declarat că s-ar bucura să petreacă mai mult timp în natură, aproximativ jumătate (52%) au spus că într-o săptămână, petrec, în medie, pe zi doar o oră sau mai puțin. Sondajul global a arătat că 85% consideră că, în timpul copilăriei au petrecut mai mult timp în natură decât o fac copiii astăzi, indicând că aceasta este o problemă mondială în creștere.

Faptul că unii oameni nu petrec nici măcar o oră întreagă în natură pe parcursul unei zile, ne îngrijorează profund, mai ales că știm că o legătură cu mediul natural are beneficii pozitive asupra bunăstării generale a oamenilor”, comentează Peter Foldbjerg, managerul diviziei de energie solară și climat interior în cadrul VELUX.

„Petrecem până la 90% din viețile noastre în interior și am devenit o generație de interior. Studiul arată că, la nivel global, oamenii doresc să lupte împotriva acestui lucru și, prin urmare, este esențial să găsim modalități de a lăsa natura înapoi în viața noastră de zi cu zi”, continuă el.

Studiile de cercetare privind mediul înconjurător au dovedit, de asemenea, că timpul petrecut în natură poate să inducă o stare de bine.

„Natura poate reduce riscul bolilor care implică stres cronic, dar și promovează o serie de rezultate intermediare, cum ar fi bunăstarea subiectivă”, explică profesorul de psihologie Terry Hartig, Universitatea Uppsala, Institutul de Locuințe și Cercetări Urbane, care a documentat modul în care expunerea la natură poate avea efecte de refacere, poate limita stresul și poate spori bunăstarea.

Mai multe studii au demonstrat efectul pozitiv al naturii asupra sănătății

O nouă revizuire a cercetării realizate de Institutul Independent de Cercetare RAND Europe în numele VELUX a identificat, de asemenea, că mai multe studii au demonstrat efectul pozitiv al naturii asupra sănătății mintale și a bunăstării, de exemplu, ajutând la reducerea stresului perceput de oameni.

Studiul a constatat că, pe lângă faptul că doresc să-și petreacă mai mult timp în natură, 77% din respondenți cred că ar trebui să-și schimbe rutina zilnică și stilul de viață pentru a le permite să facă acest lucru. În Italia numărul este semnificativ mai mare, 88% consideră că ar trebui să facă schimbări.

Asemănător, Canada este țara în care procentele sunt cele mai ridicate pentru persoanele care petrec o oră sau mai puțin, pe zi, în natură (69% față de media globală de 52%). Pe lângă faptul că are un impact pozitiv asupra bunăstării mintale, 86% dintre austrieci consideră că accesul la natură, lumina naturală și aer proaspăt are un impact pozitiv asupra sănătății fizice, iar 84% din respondenți, în Polonia, cred că are un impact pozitiv asupra calității somnului. În SUA, impactul pozitiv asupra nivelului de stres (71%) a fost cea mai populară părere.

În interiorul casei, aproximativ două treimi (66%) se bucură să privească vremea pe fereastră. În Polonia și Slovacia, oamenii doresc să aducă natura în interior, majoritatea având plante de casă (76% și, respectiv, 73%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here