Statele Unite și Iranul vor război? Crește îngrijorător tensiunea în zona Golfului Persic

sursa foto: businesslive.co.za

Un șir de evenimente ce au avut loc în ultimele două luni în zona Golfului Persic au provocat o evoluție îngrijorătoare a conflictului dintre Statele Unite și Iran în Orientul Mijlociu, concret în importanta zonă strategică a Golfului Persic ce asigura tranzitul a o treime din petrolul transportat pe cale maritimă de pe planetă. Ceea ce îngrijorează comunitatea internațională este faptul că acest conflict, reizbucnit după decizia lui Donald Trump de a ieși din acordul internațional nuclear de la Viena privind Iranul, nu oferă semnale de calmare nici de o parte, nici de cealaltă. Are loc, în ultimele săptămâni, o adevărată spirală a actelor și declarațiilor războinice.

Regiunea Golfului și strâmtoarea Ormuz se află în acest moment în centrul unor aprinse tensiuni geopolitice, pe fondul unei înverșunate contrări între Iran și Statele Unite. Acestea din urmă și-au întărit prezența militară în regiune invocând drept argument o «amenințare» ce vine din partea Iranului împotriva intereselor americane, niciodată explicată în mod clar. Tensiunea între cele două țări vrăjmașe, alimentată de retragerea unilaterală americană, în 2018, din acordul internațional nuclear privind Iranul, a atins un moment de vârf la 20 iunie, prin distrugerea de către Iran a unei drone americane de supraveghere. Teheranul a susținut că drona s-a aflat în spațiul aerian iranian, dar Donald Trump a negat acuzația respectivă. S-a stabilit adevărul? NU, și spirala declarațiilor și a actelor dușmănoase și agresive reciproce a continuat. Statele Unite au acuzat Iranul că se află în spatele actelor de sabotaj ce au vizat patru nave intrate în luna mai în strâmtoarea Ormuz, dar și în spatele atacurilor (autorii nu au fost nici până azi stabiliți – n.n.) împotriva unei nave japoneze și a alteia norvegiene din luna iunie, în largul coastelor iraniene din Marea Oman. Teheranul a respins toate aceste acuzații.

Iar seria acuzațiilor și a dezmințirilor continuă…

Joia trecută, Statele Unite au anunțat că au doborât o dronă iraniană deasupra strâmtorii Ormuz, întrucât se apropiase prea mult (la circa 1.000 de metri) de nava americană USS Boxer. Aceasta, a precizat Donald Trump personal, a recurs la «o acțiune defensivă» și drona a fost distrusă, întrucât multiplele apeluri la retragere au fost ignorate. Șeful diplomației iraniene, Mohammad Javad Zarif, aflat la sediul ONU din New York, a declarat că nu are informații despre un astfel de incident, iar Abbas Araghchi, ministrul adjunct de Externe, a susținut, într-un mesaj difuzat pe Twitter, că Iranul nu a pierdut nici o dronă ci că, probabil, USS Boxer a doborât din greșeală o dronă proprie.

Donald Trump a acuzat Iranul de «permanente acțiuni provocatoare și ostile împotriva navelor ce operează în apele internaționale», avertizând că «Statele Unite își rezervă dreptul de a-și apăra personalul, echipamentele și interesele proprii, chemând totodată toate națiunile să condamne tentativele Iranului de a perturba navigația și comerțul internațional». Președintele american a adresat un apel și altor țări decât cele implicate în acordul nuclear iranian să coopereze cu Statele Unite și să-și protejeze navele.

Statele Unite trec la acțiune: se angajează concret să întărească securitatea transportului în Golf

Imediat după incidentul de joi, şeful Comandamentului central american, generalul Kenneth McKenzie, a sosit la baza militară de la Al-Kharj, din Arabia Saudită, unde, în fața presei, s-a angajat să acționeze rapid pentru asigurarea securității transportului maritim în apele strategice din Golf pus în pericol – potrivit Statelor Unite – de atacuri ale Iranului. «În prezent», a anunțat generalul McKenzie, «discutăm cu comunitatea internațională asupra importanței libertății de navigație în Orientul Mijlociu…Vom lucra foarte energic cu partenerii noștri pentru a permite trecerea liberă a petrolului și a altor produse în regiune». Un alt înalt responsabil american, generalul Mark Milley, a anunțat, într-o comisie a Senatului american, că Statele Unite au în vedere constituirea unei coaliții internaționale pentru escortarea navelor comerciale în Golf. Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat recent că speră ca peste 20 de state, între care Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, să lucreze împreună pentru întărirea securității transportului în regiune.

«Nu este vorba de o problema americană, ci de una internațională… Suntem nerăbdători să găsim o soluție internațională», a declarat joi, la baza militară din Arabia Saudită, generalul McKenzie. La întrebarea presei, el a refuzat să confirme informația CNN privind trimiterea, imediat, în Arabia Saudită a 500 de militari americani. Se știe însă că, în luna mai, Washingtonul a anunțat că intenționează să desfășoare 1.500 de soldați suplimentari în Orientul Mijlociu «pentru a contracara ceea ce el a calificat ”pericole credibile” venite din partea Iranului».

Maria Capitaine
Corespondent la Strasbourg
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here