Social-democratul olandez Frans Timmermans candidează la președinția Comisiei Europene

foto: europafm.ro

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans (57 de ani), dorește să devină candidatul Partidului Socialiștilor Europeni pentru a-l înlocui pe Jean-Claude Juncker la președinția Comisiei Europene. În prezent, el este mâna dreaptă a lui Juncker, în competența sa aflându-se și problemele legate de respectarea statului de drept.

Candidatura sa a fost anunțată marți în presa olandeză. Publicația ”Politico”a difuzat o scrisoare a social-democraților germani, în care este exprimat sprijinul față de candidatura lui Timmermans. Semnale de sprijin au venit și din partea altor partide socialiste europene. Corespondentul la Amsterdam al ziarului «Les Echos» spune că domnia sa este candidatul «cel mai credibil» al familiei socialiste din Parlamentul European.

Cine este Frans Timmermans

Născut la Maastricht, oraș situat la confluența Belgiei, Luxemburgului și Germaniei, acest fiu de diplomat, poliglot, vorbind mai ales rusă și franceză, a trăit din fragedă copilărie în afară frontierelor țării sale. Și-a făcut pe rând studiile în diverse țări, dar diploma în științe politice a obținut-o la universitatea din Nancy (Franța), cu o lucrare având drept temă «integrarea cu mai multe viteze în Europa». Întreaga activitate profesională de până acum a lui Timmermans s-a derulat în domeniul afacerilor internaționale: diplomat, funcționar european, secretar de stat și ministru al Afacerilor Externe în țara sa. La Comisia Europeană a intrat în 2014, unde devine rapid prim-vicepreşedinte, însărcinat cu probleme legate de ameliorarea legislației, relațiile inter-instituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale.

Un «optimist realist»

Un eventual mandat al lui Timmermans anunță, fără îndoială, un dialog «ferm și vigilent» (aprecierea aparține apropiaților săi – n.n.) cu premierul Ungariei, Viktor Orban, și cu autoritățile poloneze dirijate de Jaroslaw Kaczynski. În legătură cu dosarul polonez, este relevant ceea ce domnia sa a subliniat într-un precedent interviu, acordat ziarului «Les Echos», în care sublinia că, în cazul polonez, este vorba de «atingere adusă valorilor fundamentale ale UE»… și promitea «să nu abandoneze acest dosar… Toate instrumentele noastre rămân disponibile, căci un investitor are nevoie să știe că, în caz contencios, el va putea conta pe o justiție imparțială. Dacă nu vom găsi soluții cu guvernul polonez, adaugă Timmermans, va trebui, mai devreme sau mai târziu, ca alte instituții europene – Parlamentul sau Consiliul miniștrilor – să se pronunțe. Știu că PE este foarte vigilent. Și, până la urmă, nu doar Ungaria face parte din Consiliu».

Frans Timmermans este perceput ca un «optimist realist». Consideră că «repunerea în discuție a spațiului Schengen nu duce la soluționarea problematicii refugiaților». În chestiunea unității europene, Timmermans îl atacă dur pe Vladimir Putin pentru sprijinul pe care-l acordă extremei drepte, tocmai «cu scopul de a diviza și slăbi Europa». În fața situației de azi din Uniunea Europeană, remarcă ziaristul de la «Les Echos» acreditat la Amsterdam, Frans Timmermans își plasează bătălia pentru președinția Comisiei Europene sub semnul recâştigării clasei de mijloc. Căci, în opinia sa, «justiția nu se impune de sus în jos, dar nici nu se impune de jos în sus …Ea radiază de la centrul societății».

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here