Salvaţi Copiii România dotează secţiile de neonatologie din Cluj-Napoca

salvati copiii bebe incubator
sursă foto: cristianchinabirta.ro

Secţiile de terapie intensivă neonatală ale maternităţilor mari sunt supra-aglomerate, iar medicii sunt puşi în faţa unor situaţii dramatice, de a refuza transferul unor nou-născuţi.

Este motivul pentru care Salvaţi Copiii România va dota prioritar secţiile de Neonatologie ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, care deservesc întreaga regiune, cu aparatură medicală ce constă în 2 ventilatoare neonatale, un pulsoximetru, o masă radiantă şi 2 monitoare de funcţii vitale în valoare totală de 66.000 de Euro.

În 2018, în Secţia de Neonatologie I a spitalului s-au născut 2.400 de copii, dintre care 382 prematuri, iar 90 de nou-născuţi au fost transferaţi din alte spitale şi maternităţi, care nu aveau aparatura medicală necesară îngrijirii acestora. Maternitatea clujeană are gradul III, ceea ce înseamnă că deserveşte o arie largă, patru judeţe: Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj şi Maramureş.

În ceea ce priveşte Secţia de Neonatologie II, ea este catalogată oficial drept maternitate de gradul II, deşi aici sunt îngrijiţi şi prematuri mai mici, care ar trebui îngrijiţi în unităţi de nivel III. În 2018, 2.571 de copii au venit pe lume aici, 10% dintre aceştia fiind prematuri. Au fost 18 cazuri cu patologii severe, ajunse în îngrijirea secţiei în urma transferurilor din maternităţi de nivel inferior.

„Prima zi de viaţă este unică pentru fiecare dintre noi. Important este faptul că de calitatea asistenţei medicale din primul minut, din prima zi, depinde calitatea vieţii viitorului adult. Primul zâmbet ni-l acordă medicul care asistă naşterea dar mai este nevoie şi de altceva… Acest ceva este experienţa corpului medical, condiţiile naşterii şi nivelul tehnologic al aparaturii medicale. Salvaţi Copiii a înţeles foarte bine această necesitate şi a dorit să fie alături de nou-născuţi şi medici. Secţia Neonatologie I a beneficiat anterior de generozitatea acestora. Astăzi, organizaţia este alături de noi şi de copiii născuţi în Clinica Ginecologie I din nou, cu o masă de reanimare, un ventilator neonatal şi 2 monitoare”, spune Prof. Dr. Gabriela Zaharie, Şef Secţie Neonatologie I, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.

„Numai în ultimele 15 luni am îngrijit 30 de nou-născuţi sub 32 de săptămâni, deşi suntem încadraţi ca unitate de nivel II. Este a patra oară când Salvaţi Copiii vine în sprijinul nostru cu echipamente de ultimă generaţie, care ne permit să desfăşurăm o activitate performantă şi astfel să ajutăm micii luptători să parcurgă o perioadă extrem de dificilă la început de drum. Având în vedere că primele zile după naştere sunt definitorii pentru evoluţia lor de mai târziu, cu ajutorul ventilatorului neonatal donat de Salvaţi Copiii facem ca îngrijirile acordate acestor copii să se deruleze la standarde actuale, pentru mai mulţi nou-născuţi”, a spus Şef lucrări Dr. Ligia Blaga, Şef Secţie Neonatologie II, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca.

Este cea de-a patra dotare pe care Organizaţia Salvaţi Copiii o face în judeţul Cluj, în cadrul programului complex de combatere a mortalităţii infantile.

În ultimii opt ani, Salvaţi Copiii România a investit aproximativ cinci milioane de Euro în dotarea a 96 de maternităţi şi secţii de nou-născuţi din toate judeţele ţării, cu peste 630 de echipamente medicale, care au ajutat la supravieţuirea a peste 72.000 de copii.

Ultimul proiect naţional guvernamental de dotare a maternităţilor şi secţiilor de terapie intensivă neonatală datează de mai bine de zece ani, din 2007, vreme în care unele aparate s-au defectat şi nu mai pot fi folosite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here