Saltea ortopedică sau saltea cu memorie? Cum o alegi în 3 pași simpli pe cea care ți se potrivește

saltea
Sursa poza: Vivre.ro

Șapte ani ar trebui păstrată salteaua de pat, iar după această perioadă ar trebui schimbată. Nu este o regulă arbitrară, ci pur și simplu un sfat bazat pe nenumărate constatări și pe faptul că oricine își poate da seama că, după șapte ani de utilizare zilnică sau aproape zilnică, nicio saltea nu-ți mai oferă același confort cu care te-a obișnuit la început. E drept că, dacă aerisești salteaua regulat, dacă o întorci periodic, în așa fel încât să-i folosești ambele suprafețe, și dacă utilizezi o protecție bună, cum ar fi o husă impermeabilă, care absoarbe umezeala și permite pielii să respire, îi poți prelungi durata de viață. Nu la nesfârșit, însă.

Totuși, atunci când iei decizia să-ți achiziționezi o saltea de pat nouă, te vezi pus în fața unei dileme. Ce să alegi, o saltea ortopedică sau o saltea cu spumă de memorie? Care este cea mai potrivită pentru nevoile tale? În care dintre cele două tipuri de saltele te vei simți mai confortabil și vei dormi mai bine?

Iată cum să faci cea mai bună alegere în trei pași simpli:

Documentează-te

În primul rând, trebuie să te asiguri că știi concret care sunt diferențele dintre cele două tipuri de saltele de pat.

Salteaua ortopedică

O saltea este ortopedică dacă oferă un bun suport corpului, sprijinind mușchii spatelui și aliniind coloana vertebrală. Pe o astfel de saltea, greutatea corporală este distribuită în așa fel încât să reducă presiunea de la nivelul coloanei vertebrale, ajutându-te să menții o postură corectă. Există mai multe tipuri de saltele ortopedice:

  • Cu arcuri conectate – Au un grad ridicat de fermitate, asigură o distribuire echilibrată a greutății și sunt durabile
  • Cu arcuri ambalate individual – Au de aproximativ trei ori mai multe arcuri decât saltelele cu arcuri conectate, ceea ce înseamnă că răspund mai rapid la orice mișcare a corpului. Oferă un nivel mai ridicat de confort, iar mișcările dintr-o zonă a saltelei nu se propagă în alte zone.
  • Cu spumă  – Acest tip de saltea este realizată dintr-o spumă specială și oferă aceleași avantaje precum cele cu arcuri.

Salteaua cu spumă de memorie

Salteaua cu spumă de memorie este realizată dintr-un poliuretan special creat de NASA în anii ‘60, menit să reducă șocurile percepute de astronauți. Are proprietăți excelente de izolare a mișcării și este foarte silențioasă, dar reține căldura.

Salteaua hibridă

Disponibilă printre modelele de saltele de la vivre.ro, salteaua hibridă îmbină avantajele saltelelor cu arcuri și pe cele ale saltelelor cu spumă de memorie într-un produs calitativ, ideal pentru persoanele dispuse să investească în sănătatea și confortul lor. Astfel, în compoziția saltelelor hibride există mai multe straturi cu dimensiuni diferite de spumă de memorie, spumă de densitate și arcuri ambalate individual.

Ține cont de felul în care dormi

  • Dacă obișnuiești să dormi pe o parte, o saltea prea rigidă sau prea veche îți poate provoca disconfort și dureri la nivelul articulației șoldurilor și umerilor. În acest caz, sunt preferabile saltelele cu un nivel de fermitate mediu.
  • Dacă dormi pe stomac, vei avea nevoie de o saltea care să ofere suficient suport pentru a evita curbarea coloanei vertebrale. Este recomandat un nivel de fermitate mediu spre ridicat.
  • Dacă dormi pe spate, evită saltelele în care te „scufunzi”. Ai nevoie de un model care să nu-ți provoace dureri de spate, așadar optează pentru una cu nivel de fermitate mediu spre ridicat.

Ia în calcul tipul materialului

Dacă îți place să dormi „îmbrățișat” de saltea, atunci mizează pe cele realizate din spumă de memorie, care reacționează la căldura corpului și se modelează în funcție de aceasta. Dar dacă preferi să dormi pe o suprafață mai răcoroasă, atunci saltelele cu arcuri sunt mai potrivite pentru tine.

Nu uita să ții seama de specificațiile produsului pe care intenționezi să-l achiziționezi. Majoritatea îți indică greutatea maximă recomandată și e bine de știut că saltelele cu spumă de memorie suportă o greutate mai mică decât cele cu arcuri. Ai grijă ca dimensiunile saltelei să corespundă dimensiunilor patului și nu te jena să testezi în showroom cât mai multe modele de saltele. Doar așa vei reuși să faci o alegere de care să te bucuri multe, multe nopți de-acum încolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here