Rusia denunță sancțiunile americane împotriva Iranului

Nikolai Patrushev, secretarul rus al Consiliului de Securitate al ONU sursa foto: rt.com

«Imprudente» și «destabilizatoare» au fost termenii cu care Rusia a calificat noile sancțiuni americane împotriva Iranului. Este, potrivit Moscovei, «o strategie a Washingtonului de a tăia toate căile de negocieri asupra programului nuclear iranian». «Autoritățile americane, se spune într-un comunicat al MAE rus, trebuie să-și pună întrebarea unde duce politica lor imprudentă față de Iran».

Potrivit MAE rus, politica actuală americană față de Teheran «implică nu numai destabilizarea Orientului Apropiat și Mijlociu, dar ea sapă întregul sistem de securitate internațional». Lunea trecută, reamintește comunicatul MAE rus, Donald Trump a anunțat noi sancțiuni, vizând însuși personalitatea numărul unu iraniană, Ali Khamenei, dar și pe șeful diplomației iraniene, Mohammad Javad Zarif, cunoscut ca un om politic moderat, adept al destinderii relațiilor cu Occidentul. În opinia diplomației Rusiei, aceste sancțiuni constituie «o nouă ilustrare a permanentelor tentative ale Statelor Unite de a-și impune voința altor state suverane». Marți, Nikolai Patrushev, secretarul rus al Consiliului de Securitate al ONU, a afirmat, și el, că drona americană doborâtă recent de către iranieni s-a aflat în mod cert deasupra spațiului aerian aerian, scenariu contrazis de americani.

Franța în rol de mediator

Parisul s-a angajat în rolul de mediator între Washington și Teheran. Totuși, marți, 25 iunie, șeful diplomației franceze, Jean Yves Le Drian, într-o luare de poziție în Adunarea Națională a Franței, a prevenit Iranul ca o violare de către acesta a acordului nuclear din 2015 ar fi «o gravă eroare» și un «răspuns prost dat presiunilor exercitate de Statele Unite asupra Teheranului». Era, evident, o referire la recentul anunț al Iranului că a decis să nu mai respecte unele din angajamentele luate prin acordul nuclear internațional din 2015. Este vorba, în principal, de renunțarea la a mai respecta gradul de îmbogățire a uraniului (limitat prin acord la 3,67%) și reluarea – de asemenea contrar acordului de la Viena – a unui proiect de construire a unui reactor pe bază de apă grea la Arak, proiect ce fusese blocat de acordul de la Viena. Toate aceste angajamente iraniene fuseseră luate în schimbul suspendării treptate a sancțiunilor economice instituite împotriva Teheranului, în primul rând asupra exportului de petrol.

Maria Capitaine
Corespondent la Strasbourg
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here