RomArchive, prima arhivă digitală internațională a artei și culturii rome

Sursa foto: DCNews

RomArchive – Arhiva Digitală  Romă este primul proiect de anvergură internațională ce oferă o perspectivă inovatoare asupra a ce înseamnă arta și cultura, istoria și identitatea rome, toate acestea prezentate și spuse de înșiși romi în cooperare cu neromi. Proiectul a fost lansat joi seară, la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti.

RomArchive este o colecție cuprinzătoare și în continuă dezvoltare de producții artistice rome, precum și documente de arhivă despre istoria Holocaustului și despre mișcările civile ale romilor, toate acestea încadrate de texte academice, subliniind contribuția romilor la istoria culturii europene.

”Nu poți lupta împotriva rasismului fără a face apel la istorie și la arte”, declară Nicoleta Bițu, președinta Consiliului consultativ RomArchive.

„Arhiva Digitală Romă este de fapt un proiect, primul de acest gen în istoria modernă a poporului rom şi în Europa, este o colecţie de producţii culturale şi artistice ale romilor, culeasă de romi şi de neromi, intelectuali, o echipă interdisciplinară, în domeniile literatură, dans, teatru. Există, de asemenea, un capitol despre Holocaustul romilor cu mărturii ale supravieţuitorilor în care Karola Fings, coordonatoarea acestei secţiuni, încearcă să demonteze mitul conform căruia romii au fost deportaţi şi exterminaţi din cauza comportamentului antisocial. Ea demonstrează prin aceste mărturii că această chestiune a romilor era una rasială. Mai există un mare capitol despre istoria civică a romilor în care colegi de-ai noştri au recuperat din arhive fapte şi documente despre mobilizarea romilor. Este o colecţie impresionantă în care oricine poate să vadă că putem fi altfel decât suntem reprezentaţi de obicei, adică hoţi, criminali, inculţi, analfabeţi şi această colecţie demontează aceste prejudecăţi, aceste stereotipuri prin producţia culturală, prin obiectele care sunt adunate acolo. Toată lumea poate să aibă acces la aceste informaţii, prezentate în mai multe limbi – germană, engleză şi romanes. Aceasta este o platformă în care înveţi să fii un alt fel de a fi rom”, a mai declarat Nicoleta Biţu.

Potrivit lui Mihai Neacşu, manager al Centrului Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher, arhiva reprezintă ,,cel mai important proiect pentru cultura şi istoria romilor, pentru că informaţia de această dată este sistematizată’’

,,Noi, Centrul Naţional de Cultură a Romilor, am fost invitaţi să fim parteneri şi am acceptat pentru că e de continuat, este de lucru la acest proiect, pentru că informaţia este în limba romani, în limba engleză şi în limba germană. Nu este şi în limba română iar noi, ca instituţie de cultură şi de promovare a culturii romilor în România, avem obligaţia morală să traducem informaţia şi în limba română, pe de o parte, şi pe de altă parte să continuăm să muncim şi să actualizăm baza de date ce a fost creată”, a mai spus acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here