Românii, spaniolii și portughezii au efectuat cele mai mai multe călătorii în propria țară în 2017

balkaneu.com

În anul 2017, rezidenții Uniunii Europene au efectuat, în total, 1,3 miliarde de călătorii. Durata medie a unei călătorii a fost de 5,1 nopți. În comparație cu anul 2016, numărul călătoriilor efectuate de turiști, a crescut cu 4%, potrivit unui studiu Eurostat.

Trei sferturi (73%) din toate călătoriile au fost efectuate în țara de reședință, în timp ce un sfert (27%) erau în străinătate, dintre care 21% în alte țări UE și 6% în destinații din afara UE.

Cele mai comune mijloace de transport utilizate de călători au fost autoturismele private (în principal autovehiculele) (64%), urmate de avioane (17%), trenuri (11%), autobuze (6%) și nave maritime (2%). Avioanele au servit drept principal mijloc de transport pentru mai mult de jumătate din călătoriile efectuate extern (56%), în timp ce pentru călătoriile interne rezidenții UE au călătorit în principal cu autovehiculele personale (76%), urmate de transportul feroviar (13%).

1 din 7 turiști francezi și germani călătoresc cu trenul

Autovehiculele (mașini private sau închiriate), au reprezentat principalul mijloc de transport pentru mai mult de două treimi din toate călătoriile efectuate în douăsprezece țări, cu cea mai mare pondere pentru locuitorii Sloveniei (85% din călătorii), Portugaliei (80% Cehiei (79%), Spaniei și Bulgariei (ambele 77%).

Avionul a reprezentat principalul mijloc de transport al turiștilor din Malta (63%), mult față de Cipru (49%), Irlanda (43%) și Luxemburg (42%), în timp ce în șase țări – România (3%), Bulgaria (5%), Cehia (6%), Croația și Slovenia (ambele 8%) – acțiunile pentru transportul aerian au fost mai mici de 10%.

Cea mai mare utilizare a trenurilor, ca mijloc de transport pentru turism a fost observată în Franța (15%) și Germania (14%). La cealaltă extremă au fost Grecia și Slovenia (ambele 1%), Bulgaria și Croația (ambele 2%).

Românii, spaniolii și portughezii, au călătorit preponderent în propria țară

Cea mai mare pondere a călătoriilor efectuate de rezidenți ai UE în propria țara, a fost observată în România (94%), Spania (91%), Portugalia (89%), Grecia (88%), Franța (87%) și Bulgaria (86%).

Pe de altă parte, cele mai multe călătorii în străinătate au fost înregistrate de rezidenții din Luxemburg (98%), Belgia (80%), Malta (68%) și Slovenia (62%).

Durata medie de ședere a variat de la zece nopți la rezidenții Greciei (9,9 nopți), urmată de rezidenții Luxemburgului (7.1), Belgiei și Olandei (6.5), până la mai puțin de patru nopți pentru rezidenții din Luxemburg, Letonia și Estonia (3.3), Finlanda (3.4), Ungaria (3.6), Danemarca (3.8) și România (3.9).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here