România, DEPENDENTĂ aproape 100% de Gazprom. În următorii ani, pe bursele autohtone se vor tranzacţiona doar gaze ruseşti

gaze_rusia_gazprom_yamal_56787654_00305900
Sursa foto: Economica.net

Politicile Guvernului au adus România în situaţia de a deveni tot mai dependentă de gazul rusesc.

Până în 2022, pe bursele autohtone vor fi tranzacționate aproape exclusiv gaze naturale din import provenite de la gigantul rus de stat Gazprom, după ce Guvernul s-a bătut să-i oblige pe producătorii interni să vândă pe aceste burse, anunţă profit.ro

Prevederile apar într-un proiect de ordin ANRE de aprobare a Metodologiei de alocare a cantităților de gaze naturale pe care producătorii au obligația să le vândă cu prioritate către furnizori pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienților casnici din producția internă și/sau din depozitele de înmagazinare și a Metodologiei  de stabilire a structurii specifice de amestec import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinată asigurării consumului clienților finali noncasnici.

„În perioada 1 aprilie 2019-28 februarie 2022, producătorii, inclusiv filialele acestora și/sau afiliații aparținând aceluiași grup de interes economic care desfășoară atât activități de extracție, cât și activități de vânzare a gazelor naturale extrase de pe teritoriul României au obligația să vândă cu prețul de 68 lei/MWh cantitățile de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizori și clienți finali eligibili”, se arată în proiectul ANRE

În perioada menţionată, ANRE va stabili o structură specifică de amestec import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinată asigurării consumului clienților finali noncasnici. 

Proiectul mai prevede că, dacă cantitatea de gaze naturale estimată din producția internă disponibilă pentru clienții noncasnici (după satisfacerea cererii populației) este mai mare decât necesarul de consum al acestora, diferența va fi comercializată de producători „potrivit prevederilor legale”, adică prin tranzacții pe piețele centralizate. 

1 COMENTARIU

 1. Pana sa devenim dependenti de gazele rusesti suntem, de vreo 15 ani, dependenti de Petrom OMV (austriac) si ne joaca cum vor ei:
  – ard gaze romanesti in noua sa termocentrala de la Brazi si produce energie electrica, pe care o vand la pret liberalizat.
  In 2018 Petrom OMV a ars mai multe gaze ca sa vanda energie la pret mare, astfel ca Romania a importat mai mult de la Gazprom!

  Iar gazele romanesti din Marea Neagra nu mai sunt ale Romaniei, ci ale Exxon care asteapta liberalizarea exporturilor.

  Halal independenta energetica!

  Halal presa ‘mainstream’ care apara interesele poporului roman!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here