România a semnat iniţiativa pentru Hidrogen

Ministrul Energiei Anton Anton a participat, în perioada 17-19 septembrie 2018, în Austria (Linz), la Consiliul Informal Energie şi la Conferinţa la nivel înalt ‘Charge for Change: Innovative Technologies for Energy-Intensive Industries’.

Conferinţa a pus în discuţia celor 28 de state participante integrarea cu succes a energiei regenerabile în sistemul energetic şi contribuţia tehnologiilor energetice inovatoare pentru atingerea acestui obiectiv. Preşedinţia austriacă a folosit acest prilej pentru a lansa Iniţiativa Hidrogen, invitând statele membre să se alăture acestui demers, care va conduce la dezvoltarea de tehnologii prin care să se asigure o mai buna integrare a energiei regenerabile în reţelele electrice, precum şi la utilizarea hidrogenului regenerabil în transport, stocare şi industrie.

Documentul propune dezvoltarea cercetării şi inovării în domeniul tehnologiei utilizării hidrogenului precum şi întărirea colaborării regionale şi multilaterale pentru schimb de expertiză tehnologică şi pentru cele mai bune practici în domeniu.

Ministrul român al Energiei, Anton Anton, a fost primul ministru care a semnat Declaraţia Iniţiativei pentru Hidrogen.

„Europa are nevoie de noi tehnologii şi metode de stocare a energiei electrice, o condiţie importantă pentru securitatea energetică a continentului. Dezvoltarea pieţei europene de energie este mai greu de realizat fără o piaţă de stocare a acesteia. Hidrogenul este una dintre soluţiile promiţătoare fiind, totodată, o metodă nepoluantă de stocare a energiei. Îmi doresc ca această iniţiativă să devină mult mai clară în ceea ce priveşte oportunităţile pe care le deschide pentru mediul academic şi pentru institutele de cercetare pentru dezvoltarea tehnologiilor bazate pe hidrogen”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.

Prin semnarea acestei propuneri, România se angajează să continue implicarea în sectorul cercetării şi inovării în ceea ce priveşte utilizarea hidrogenului ca sursă de energie în viitor. Tehnologiile de utilizare a hidrogenului regenerabil pot fi folosite în domeniul stocării de energie electrică, a combustibililor în transporturi şi în industrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here