Rezoluţie adoptată la sesiunea PE de la Strasbourg: Rusia nu mai poate fi considerată un „partener strategic”

foto: europarl.europa.eu
  • UE trebuie să fie pregătită sa adopte sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei
  • Rusia trebuie să restabilească integritatea teritorială a Ucrainei
  • Provocările globale trebuie adresate printr-o cooperare selectivă între UE și Rusia

Eurodeputații au căzut de acord marți că UE trebuie să rămână deschisă impunerii de sancțiuni suplimentare în cazul în care Rusia continuă să încalce dreptul internațional.

O rezoluţie ce evaluează actuala situaţie a relaţiilor politice dintre Uniunea Europeană şi Rusia a fost adoptată marţi cu 402 voturi pentru, 163 împotrivă și 89 abţineri, potrivit unui comunicat PE.

Sancțiunile trebuie menţinute

Eurodeputații au remarcat că, începând cu anul 2015, au apărut noi tensiuni între UE și Rusia, legate între altele de intervențiile Rusiei în Siria, imixtiunea acesteia în țări precum Libia şi Republica Centrafricană și acțiuni agresive continue în Ucraina. Este relevat de asemenea sprijinul Rusiei pentru partide anti-UE și mișcări de extremă dreaptă și amestecul în procesele electorale sau încălcarea drepturilor omului pe propriul teritoriu.

Având în vedere aceste încălcări ale dreptului internațional, eurodeputații subliniază faptul că UE trebuie să fie pregătită să adopte sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, mai ales cele vizând anumite persoane. Sancțiunile trebuie să fie proporționale cu amenințările reprezentate de Rusia, mai este menționat în text. În decembrie anul trecut, Consiliul a prelungit sancţiunile economice până la 31 iulie 2019.

Rezoluția recomandă revizuirea actualului Acord de parteneriat şi cooperare de către UE și limitarea cooperării cu Rusia la domenii de interes comun. Provocări globale precum schimbările climatice, securitatea energetică, digitalizarea, inteligența artificială și lupta împotriva terorismului solicită o implicare selectivă, în opinia eurodeputaților.

Relații mai apropiate, subliniază textul documentului votat, vor fi posibile numai dacă Rusia implementează integral așa-zisele acorduri de la Minsk privind încheierea războiului din Ucraina de Est și începe să respecte dreptul internațional.

Răspunsul la dezinformare

Eurodeputații condamnă campaniile de dezinformare și atacurile cibernetice ale Rusiei, în scopul agravării tensiunilor cu UE și statele membre. Aceștia sunt profund îngrijorați că răspunsul UE la propagandă și dezinformare este insuficient și ar trebui intensificat, mai ales înaintea alegerilor europene din mai 2019. În acest scop, au subliniat eurodeputaţii, finanțarea și resursele umane alocate grupului operativ East Stratcom trebuie mărite semnificativ.

Parlamentul European denunță violarea spațiului aerian și a apelor teritoriale ale statelor membre, în special în regiunea baltică. Această încălcare a normelor internaționale este o amenințare la adresa vecinilor Rusiei din Marea Neagră, Marea Baltică și din regiunile mediteraneene.

Nord Stream 2

Eurodeputații reiterează, de asemenea, îngrijorările faţă de faptul că proiectul Nord Stream 2 poate amplifica dependența UE de resursele de gaze naturale rusești și amenința piața internă europeană.

”Timpul limbajului frumos și diplomatic a trecut. Există foarte puține șanse de cooperare atât timp cât Rusia continuă să ocupe părți ale Ucrainei și să atace alte state europene”, a spus raportorul Sandra Kalniete (PPE, Letonia) în intervenţia sa la dezbateri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here