Reguli mai aspre pentru obtinerea fisei medicale pentru permisul auto

0
Fisa medicala permis auto - StandardMed
Fisa medicala permis auto - StandardMed

Anul 2018 a debutat cu o multitudine de schimbari atat pentru soferii care au permisul de conducere pe cale sa expire, cat si pentru cei  care isi doresc sa obtina permisul auto si care sufera de divere probleme de sanatate.

In aceasta situatie, fisa medicala pentru obtinerea permisului auto poate deveni un adevarat obstacol pentru bolnavii de diabet si pentru cei cu probleme cardiace netratate. Autoritatile intentioneaza sa le interzica acestora urcarea la volanul unui automobil.

Persoanele care sufera de diabet zaharat sau de afectiuni cardiovasculare vor fi nevoite sa parcurga anumite etape suplimentare pentru a primi fisa medicala pentru permisul auto, potrivit unui act normativ al Ministerului Sanatatii publicat in Monitorul oficial si intrat in vigoare in data de 29 decembrie 2017.

Conform ultimelor statistici realizate, 1,5 milioane de romani au diabet, in timp ce peste 2 milioane de romani sufera de afectiuni cardiovasculare.

Iata ce prevede noul act normativ:

1. In cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat

Conform actului normativ publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1.041, permisele de conducere auto pentru persoanele care sufera de diabet zaharat vor fi eliberate sau reinnoite doar in cazuri exceptionale. In plus, cei interesati ar putea obtine fisa medicala pentru permisul auto doar daca afectiunea de care sufera a fost tratata si daca au primit avizul unui medic specialist.


In cazul in care persoanele diabetice urmeaza un tratament medicamentos, acestea au nevoie de un aviz medical diabetologic pentru a obtine fisa medicala pentru permisul auto. In plus, acestea au obligatia de a efectua controale medicale regulate care sa garanteze ca pot conduce in siguranta un automobil.

2. In cazul bolnavilor de inima

Aceeasi rigoare a legii se aplica si in cazul persoanelor cu afectiuni cardiovasculare. Solicitantul eliberarii permisului auto poate fi nevoit sa efectueze un control medical periodic daca starea medicala este de asa natura.

Printre bolile care necesita aviz medical din partea medicului cardiolog si/sau controale periodice in vederea obtinerii dfisei medicale pentru permisul auto se numara:

– sindromul coronarian acut, interventia coronariana percutanata;

– bradiaritmiile, tahiaritmiile, simptomele de angina, angina stabila;

– pierderea tranzitorie a starii de constienta si a tonusului postural;

– infarctul sau accidentul ischemic tranzitoriu, stenoza semnificativa de artera carotida, cardiopatia congenitala;

– bypass-ul coronarian cu grefa, transplantul de cord;

– hipertensiunea arteriala maligna, tensiunea arteriala de gradul III

Exista si cazuri in care solicitantii nu pot obtine fisa medicala pentru permisul auto si, implicit, nu pot obtine sau nu isi pot reinnoi permisul de conducere, precum:

– persoanele care sufera de insuficienta cardiaca, de cardiopatie valvulara insotita de regurgitare aortica, de stenoza aortica, de regurgitare mitrala sau de stenoza mitrala, de cardiomiopatii structurale si electrice sau de cardiomiopatie hipertrofica cu antecedente de sincopa;

– persoanele care sufera de boli vasculare periferice, cum ar fi anevrismul aortic toracic si cel abdominal;

– persoanele care sufera de sindrom Brugada cu episoade de sincopa sau cele care au avut revenire din moarte cardiaca subita;

– persoanele care au suferit o operatie de implantare a unui defibrilator sau care au dispozitive de asistenta cardiaca.

De asemenea, persoanele care nu stiu sau nu sunt informate cu exactitate cu privire la riscurile diabetului si ale implicatiilor pe care le poate aduce hipoglicemia nu vor obtine fisa medicala pentru permisul auto si, implicit, nu isi vor putea reinnoi sau obtine permisul de conducere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugăm scrie un cometariu
Te rugăm introdu numele tău