Referendumul s-a încheiat! Reacțiile părților implicate.

referendum
sursă foto: libertatea.ro

Secțiile de votare s-au închis oficial la ora 21. Doar 20,41% din cetățenii cu drept de vot au fost prezenți la referendumul privind redefinirea familiei, astfel că acesta este invalid. Curierul Național vă oferă declarațiile părților implicate și ale principalelor partide politice.


Ora 23:44 – Conform datelor BEC în străinătate au fost prezenți la vot 121.118 de oameni. Secțiile cu cel mai mare număr de votanți au fost în Londra, 5.557 votanți, Luton (UK), 2.885 votanți și Dublin, 2.260 votanți.

În secțiile de vot din Brasilia (Brazilia) și Dakar (Senegal) nu a fost prezent la vot niciun cetățean român, iar la secția din Tașkent (Uzbekistan) au votat doar două persoane.


Ora 23:35 – Biroul Electoral Central a publicat o listă completă a numărului de votanți pe fiecare județ în parte.

Cea mai mare prezență la vot a fost în județul Suceava, singurul județ unde procentul celor prezenți la vot a trecut de 30%, iar cea mai slabă prezență a fost în Covasna, numai 8,5% din alegători fiind prezenți la vot.

Prezența la vot pe județe. Sursa: BEC

Ora 23:33 – Coaliţia pentru Familie (CpF) a recunoscut eșecul referendumului, acuzând o campanie de dezinformare şi o „imensă maşină propagandistică, pro boicot”. Mihai Gheorghiu, liderul Coaliției a spus: „Ne-am confruntat cu o imensă maşină propagandistică, antireferendum, pro boicot, de manipulare şi dezinformare a acestui popor. Ne-am confruntat şi cu un fenomen neaşteptat şi anume boicotul generalizat al partidelor politice din România împotriva acestui referendum. Iniţiativa noastră nu este una politică şi am refuzat întotdeuna confiscarea politică.”


Ora 23:25 – El Pais arată într-un articol că „România întoarce spatele referendumului privind căsătoriile între persoane de același sex”


Ora 23:19 – Reuters a publicat un articol sub titlul: „Referendumul din România pentru interzicerea căsătoriilor homosexuale, invalidat din lipsă de cvorum”


Ora 23:17 – Dacian Cioloș, pe pagina sa de Facebook:


Ora 23:15 – Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pe Facebook:


Ora 23:00 – Fostul premier, Victor Ponta, a scris pe Facebook:


Ora 22:30 – Nici referendumul local din județul Olt, pentru redenumirea acestuia în Olt-Romanați, nu a fost validat. Prezența la urne a ajuns abia la 27,2% din totalul cetățenilor cu drept de vot.


Ora 22:30 – Prezenţă la vot de doar 20,41% până duminică la ora 21.00, adică 3.731.704 de alegători din total.

Ora 22:30 – REFERENDUMUL NU ESTE VALID!


Ora 22:10 – Biserica Catolică din România „reafirmă cu tărie că la temelia familiei se află căsătoria liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie. Slujind cauza mântuirii, din mandatul primit de la Cristos capul său, peste vremuri ea nu încetează niciodată să propovăduiască Evanghelia familiei cu curaj şi speranţă. În lumina învăţăturii lui Cristos, căsătoria dintre un bărbat şi o femeie este întărită şi sigilată de Taina Sfintei Cununii pe care Biserica o conferă tuturor celor care o cer cu inimă sinceră şi care sunt dispuşi să trăiască după exigenţele Evangheliei de fidelitate, respect, ajutor reciproc, indisolubilitate a iubirii. De asemenea, Biserica încurajează deschiderea faţă de viaţă a părinţilor şi îi însoţeşte pe aceştia în grija lor pentru educaţia copiilor. Implorăm ajutorul şi milostivirea lui Dumnezeu Unul şi Întreit peste toate familiile de acum şi din viitor din ţara noastră şi din lumea întreagă, iar mijlocirea Sfintei Maici a lui Dumnezeu să ne obţină bucuria trăirii cu demnitate, în pace şi bună înţelegere.”


Ora 22:00 – Asociația MosaiQ, arată într-un comunicat că „Victoria de astăzi este victoria întregii societăţi şi a societăţii civile din România, iar prin rezultatele de astăzi declarăm toţi, uniţi, în anul Centenarului, că drepturile omului nu se votează, că minorităţile trebuie protejate, că drepturile reproductive ale femeilor nu pot fi puse sub semnul întrebării şi că libertăţile fundamentale ale cetăţenilor trebuie să fie garantate de toate instituţiile statului. Nu avem cum să remarcăm că astăzi societatea românească se află cu un pas înaintea elitelor politice, care au eşuat în misiunea lor de a îi reprezenta pe toţi cetăţenii. Prin permiterea desfăşurării acestui referendum clasa politică a arătat că este deconectată de la realităţile de zi cu zi ale cetăţii.”


Ora 21:45 – Într-un comunicat trimis redacției, Asociația ACCEPT „salută rezultatul referendumului de astăzi. Împreună, prin #boicot, am arătat că noi, cetățenii, dorim o Românie a valorilor democratice, o țară în care respectul, egalitatea și bunul simț ghidează societatea. Astăzi am arătat că nu putem fi păcăliți de o agendă politică care ne îndeamnă la ură și dezbinare, am arătat că cei mai mulți dintre noi credem că drepturile omului nu se votează la referendum. Electoratul și-a afirmat, încă o dată, atașamentul față de parcursul european al țării noastre și față de valorile noastre comune, bazate pe demnitatea fiecărui om, indiferent de orientarea sa sexuală. Prezența scăzută la referendumul pentru familia tradițională demonstrează că, în realitate, românii sunt foarte îngrijorați pentru problemele familiilor lor. Dar îi preocupă protecția reală a familiei, greu încercată de condițiile sociale și economice din țara noastră, și nu protecția ei prin modificarea inutilă a unui articol din Constituție. Românii nu pot fi păcăliți de ură, ci au nevoie de protecția substanțială a familiilor lor.”


Ora 21:30 – Dan Barna, președintele USR, a declarat „Dincolo de demersurile lui Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, România este o naţiune tolerantă, care a refuzat să facă paşi înapoi. USR a arătat că democraţia funcţionează. A fost posibil ca acest demers profund democratic să se desfăşoare corect, pentru ca 12.000 de oameni au răspuns la apelul nostru”


Ora 21:30 – Traian Băsescu, fost președinte al României, a scris pe Facebook


Ora 21:30 – Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat: „PNL a atras atenția liderilor politici să nu încerce să confiște această temă, să nu politizeze referendumul ci să încercă să stea deoparte. O temă care a beneficiat de o susținere de 80% din populația României nu a întrunit pragul. Tentativa lui Liviu Dragnea de a confisca această temă i-a determinat pe români să nu vină. Liviu Dragnea a furat cei 3 milioane de români care au semnat pentru revizuire. Pe tot ce pune mâna Liviu Dragnea se ofilește, se compromite. Organizarea referendumului a fost extrem de proastă, nu a existat nicio informare, parcă și-a dorit să eșueze.”


Ora 21:00 – Potrivit numărătorii paralele a USR, pentru ora 21.00, prezența la vot este estimată la 19,5%, iar referendumul nu este valid.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here