Radio France Internationale: «Președinția UE. România sub focul criticilor europene»

foto: gandul.info

Una era în sala Ateneului Român joi seară, și alt ton apare în unele publicații străine, inclusiv la postul de radio RFI, sub semnătura trimisului special al RFI la București.

Seară de gală, joi, 10 ianuarie, la București, marcând preluarea președinției turnante a UE de către România. «Muzica, scrie corespondentul RFI, nu a „îndulcit” joi seară zidurile Ateneului Român. În discursurile oficiale, fiecare a inclus micul său atac. De partea europeană, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a bătut încă o dată cu pumnul în masă: “Uniunea Europeană, a spus el, este făcută din compromis. Dar când este vorba de statul de drept, când este vorba de lupta împotriva corupției, nu este posibil compromisul”».

România, criticată

«Bucureștiul, scrie în continuare corespondentul RFI, se află sub focul criticilor din cauza controversatei reforme a sistemului său judiciar. Partea română acuză Comisia că vrea să se amestece în politica națională. Florin Iordache, vicepreședintele Camerei Deputaților: „Chiar dacă rolul președinției noastre este acela de a da prioritate agendei europene în fața agendei naționale, eu vă pot spune cu multă convingere că ne vom asuma acest rol în manieră suverană!”»…«O ambianță electrizantă în interiorul clădirii neoclasice, spune corespondentul RFI, dar în exterior, câteva sute de manifestanți scandau”Europa, Europa!” și denunțau derapajul calificat drept anti-european al guvernului lor».

Maria Capitaine
Corespondent la Strasbourg
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here