Puseu de tensiune între Ankara și Washington

sursa foto: washingtonexaminer.com

Noi tensiuni sunt semnalate în nord-estul Siriei, unde se află zone controlate de americani. Președintele Recep Erdogan a amenințat marți cu lansarea «foarte curând» a unei noi operațiuni împotriva miliţiilor kurde siriene susținute de Statele Unite. Washingtonul a avertizat însă că o astfel de inițiativă a președintelui turc este «inacceptabilă».

Aceste declarații intervin în timp ce între Ankara și Washington au totuși loc negocieri în vederea creării unei «zone de securitate» care să separe frontiera turcă de unele poziții ale forțelor YPG (coloana vertebrală a Forțelor democratice siriene anti-Assad, o coaliție kurdo-arabă sprijinită de Statele Unite și alte țări occidentale, care a contribuit la lupta armata contra jihadiştilor Daech).

Responsabili militari americani s-au aflat marți la Ankara pentru a încerca să ajungă la un acord cu Erdogan. În ultimele zile, relatează agențiile internaționale de presă, Turcia a declarat în mai multe rânduri că dacă propunerile americane «nu sunt satisfăcătoare», ea va lansa o operațiune în Siria pentru a institui în mod unilateral «o zonă de securitate». Noul șef de la Pentagon, Mark Esper, a avertizat însă că «orice incursiune unilaterală a Turciei împotriva combatanților kurzi este inacceptabilă». Reamintim că Ankara consideră YPG drept o «organizaţie teroristă», date fiind legăturile sale cu PKK (partidul kurzilor din Turcia). Erdogan se teme că implantarea unei zone autonome kurde la frontiera sa ar putea stimula separatismul în interiorul Turciei.

Maria Capitaine
Corespondent la Strasbourg
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here