Aleşii locali unionişti din Republica Moldova, consultări cu partidele politice din România

Curierul Naţional

100 de reprezentanţi ai administraţiei locale din Republica Moldova care au semnat Declaraţiile de Unire cu România au început de duminică seria de consultări cu partidele politice de la Bucureşti pe tema soluţiei pentru Republica Moldova. Astfel, primari şi consilieri care şi-au exprimat dorinţa de Reîntregire cu Ţara prin votul majoritar în Consiliile Locale au avut în Capitală întrevederi cu conducerea partidelor politice.
Conjugarea eforturilor din partea tuturor formaţiunilor politice, dincolo de disputele partinice şi de acumularea capitalului electoral, spre realizarea unităţii naţionale, crearea unui spaţiu mediatic şi cultural comun, crearea spaţiului economic comun, urgentarea interconectării celor două sisteme energetice, ajustarea reglementărilor raionale şi locale din Republica Moldova cu reglementările judeţene şi locale din România sunt câteva dintre aspectele abordate în cadrul discuţiilor purtate de aleşii locali din Republica Moldova şi reprezentanţii partidelor politice din România. De asemenea, toţi liderii politici au fost invitaţi să participe pe 25 martie, la Marea Adunare Centenară de la Chişinău, care va avea loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale, de la ora 12:00, în contextul Centenarului Unirii Basarabiei cu România.
Consultările cu formaţiunile politice vor continua şi pe parcursul săptămânii viitoare.
"Noi suntem cei care am spus de la bun început că unica soluţie pe care o vedem astăzi este Unirea cu România. Vrem să trăim mai bine într-o ţară comună.
Geopolitica este geopolitică, dar realităţile arată că suntem acelaşi popor, avem aceleaşi tradiţii şi trebuie să fim uniţi pentru că am fost şi suntem un neam", a declarat Ion Rabacu, primarul comunei Negurenii Vechi, raionul Ungheni.
"Nu ne dorim jumătăţi de măsură din partea partidelor politice din România, ne dorim asumarea din partea acestora şi mai ales din partea liderilor acestora a unei poziţii clare faţă de subiectul Unirii", a spus George Simion, preşedintele Acţiunii 2012, organizaţie cuprinsă în Alianţa pentru Centenar.
"Faceţi un act de mare curaj şi de mare patriotism în nişte condiţii politice care nu sunt cele mai favorabile. Cred în demersul dumneavoastră şi cred în ideea Unirii. Uniţi putem fi mai puternici, uniţi poate fiecare dintre noi să aibă un destin mai bun, uniţi putem să construim o Românie aşa cum n-a fost niciodată. Oricând românii din Basarabia vor decide Unirea, România îi va sta cu braţele deschise", a precizat Ludovic Orban, preşedintele Partidului Naţional Liberal.
"La nivelul Uniunii Salvaţi România (USR) am creat un grup de lucru format din 5-6 senatori şi deputaţi exact pe tematica Republicii Moldova, tocmai pentru a continua să identificăm acele punţi de colaborare prin care să găsim modalităţi inclusiv legislative prin care să accentuăm această apropiere", a menţionat Dan Barna, preşedintele USR.
Săptămâna trecută a fost constituită la Iaşi Liga Aleşilor Locali din Republica Moldova şi România, din care fac parte şi primarii şi consilierii din stânga Prutului care au votat Declaraţiile de Unire. Secretariatul Ligii este asigurat de Alianţa pentru Centenar.
 

Articol salvat de pe www.curierulnational.ro, ediţia din 20 Martie 2018. Acest articol este proprietatea Curierul National si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.