Premierul israelian Benjamin Netanyahu a renunțat la mandatul de a forma un nou guvern

Benjamin Netanyahu foto bbc.com

Israelul rămâne într-un blocaj politic total! Premierul Benjamin Netanyahu a renunțat luni seară la mandatul de a forma noul guvern, declarându-se învins în negocierile privind formarea unei majorități care să susțină instalarea unui nou guvern, informează Jerusalem Post.

Conform legii, președintele Reuven Rivlin va trebui să înmâneze acum mandatul către Benny Gantz, rivalul lui Netanyahu și lierul partidului „Albastru și Alb”.

Într-un mesaj în care anunță că renunță la mandatul de a forma guvernul, Netanyahu l-a acuzat direct pe Gantz că a refuzat să negocieze pentru un guvern de largă coaliție.

„Imediat după ce am primit mandatul de a forma guvernul m-am străduit din răsputeri să formez un guvern de largă uniune națională. Asta este ceea ce își doresc oamenii”, spune Netanyahu.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a renunțat la mandatul de a forma un nou guvern

Acest gest al lui Netanyahu face ca pentru prima din 2008 pe scena politică din Israel un alt politician decât Netanyahu să primească mandat de a forma guvernul.

Dacă negocierile vor pica din nou, israelienii vor fi chemați la urne pentru a treia oară într-un an în încercarea de a forma o majoritatea care să dea un nou Guvern.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și principalul său adversar, Benny Gantz, au fost aproape la egalitate în scrutinul din septembrie, după ce, în urma alegerilor din aprilie, urnele oferiseră un rezultat aproape asemănător. Benjamin Netanyahu nu a putut forma nici atunci o coaliție de guvernare. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here