Ponta a început ofensiva. 100 de milioane de euro, ,,fără echivalent la nivel european”

foto: bugetul.ro

Fostul prim-ministru şi preşedintele Pro România, Victor Ponta, a propus, duminică, la o conferinţă de presă, întreruperea alocării a 100 de milioane de euro pentru partidele politice parlamentare, sumă pe care o consideră „total nejustificată şi fără echivalent la nivel european”, potrivit Agerpres.

,,În condiţiile în care ai îngheţat pensiile şi salariile, în condiţiile în care nu ai bani de investiţii, să aloci 100 de milioane de euro pentru partidele politice parlamentare e o nesimţire. PSD primeşte subvenţie de la bugetul de stat al României, mai mult decât Partidul Socialiştilor Europeni din toată Europa. PSD primeşte cam 35 de milioane de euro şi PES, la nivel european, primeşte 16 milioane. PNL primeşte cât Partidul Popular European, care are partide în 27 de ţări. Deci e ceva fără precedent. E vorba de o sumă total nejustificată, total fără precedent, total fără echivalent la nivel european şi amendamentul nostru este ca în 2019 această plată să fie suspendată. E un gest de solidaritate şi de bun-simţ”, a declarat Victor Ponta, citat de aceeaşi sursă.

De asemenea, acesta a subliniat faptul că propunerea ar fi agreată atât de cei din PNL, cât şi de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

„Am văzut că lui Ludovic Orban i se pare o propunere bună, cred că şi domnul Teodorovici a zis că e prea mult 100 de milioane de euro la partidele politice. Asta înseamnă o economie de 100 de milioane de euro, pe care să-i repartizăm în câteva direcţii esenţiale. Am avut un anumit angajament faţă de Republica Moldova, să continuăm un proiect care a fost extrem de apreciat, cel de grădiniţe şi cel legat de instituţiile culturale, care au legătură cu unirea şi cu istoria noastră comună. În al doilea rând, prin Ordonanţa 114 din 2018, tocmai au lăsat fără finanţare câteva domenii de la tineret şi sport. Prin ordonanţa 114, sportivii români nu mai pot participa la olimpiada paralimpică şi mă întreb dacă să dai 100 de milioane de euro la partide, dar să nu dai sportivilor români care participă la olimpiada paralimpică e o chestiune social-democrată sau de bun-simţ. Am făcut câteva amendamente pentru cercetarea pe zona de sănătate, pentru combaterea epidemiilor, pentru zona de educaţie, amendamente legate de personalul neclerical şi de alocaţia pentru copii”, a mai spus liderul Pro România.

Totodată, fostul premier a criticat în termeni duri faptul că România nu şi-a respectat angajamentele în faţa partenerilor NATO în ceea ce priveşte alocarea de 2% din PIB pentru Apărare.

,,România şi-a asumat nişte cheltuieli pentru Apărare de 2% din PIB, anul trecut au făcut 1,4%. În America toată lumea mi-a spus că asta e şmecherie, că le-am spus că facem 2 şi am făcut 1,4. Dacă se doreşte păstrarea acestui angajament, atunci mai avem de recuperat din anul 2018″, a afirmat Victor Ponta.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here