Ploi devastatoare în sudul Franței, nemaiîntâlnite de mai bine de un secol. Bilanț provizoriu: cel puțin 12 morți

foto bfmtv.com

Șase departamente din sudul Franței – Aude, Hérault, Pyrénées Orientales, Tarn, Aveyron și Haute-Garonne – sunt afectate de ploi torențiale, vijelii și inundații spectaculare. În noaptea de 14 spre 15 octombrie, în departamentul Aude, ploile și inundațiile au provocat, până acum, moartea a cel puțin 12 persoane, rănirea altor 8, iar o persoană este dată dispărută.

Posturile de televiziune, presa franceză vorbesc despre pagube materiale importante. Circa 8.000 de locuințe sunt lipsite de curent electric în departamentele Aude și Hérault. Echipe de salvare acționează în zonele calamitate unde, din nefericire, condițiile meteo continuă să fie dramatice. La Pezens au fost evacuați circa 1.000 de locuitori, existând pericolul străpungerii unui baraj. Potrivit experților Vigicrues, nivelul apelor, luni, ajunsese la Trebes, în departamentul Aude, la aproape 7 metri, nemaiîntâlnit din 1891. În tot cursul nopții de duminică spre luni au avut loc peste 250 intervenții ale pompierilor în localitatea Carcassonne, asupra căreia, numai în decurs de cinci ore, s-au abătut ploi ce au atins un nivel de până la 1,80 m. Accesul echipelor de salvare este aproape imposibil în unele comune din departamentul Aude. Elicopterele au fost singurele mijloace cu care s-a ajuns în circa 15 comune situate în nordul departamentului. Autostrăzile situate la nord de Carcassonne sunt inutilizabile, școlile sunt închise, prefectura și pompierii solicitând cetățenilor să rămână în locuințe dacă acestea nu sunt inundate. La Aragon, nivelul apelor a ajuns la 10 metri, iar un pod important a fost luat de ape. Și în alte localități, a anunțat prefectura, nivelul apelor depășește între doi și șase metri.

Emmanuel Macron și premierul Edouard Philippe, la locul catastrofei

Premierul Philippe, care deține temporar și funcția de ministru de Interne, s-a deplasat luni în zona sinistrată, unde s-a întâlnit cu locuitorii comunelor cel mai lovite de ploi și inundații și unde au fost semnalate și victime. El a anunţat că guvernul va declanșa «procedura catastrofei naturale accelerate». S-a luat imediat legătura cu societățile de asigurare pentru a veni rapid în ajutorul celor care și-au pierdut tot avutul sub ape. De la Elysée s-a anunțat că însuși președintele Macron va pleca în departamentul Aude imediat ce va avea posibilitatea. Și-a exprimat imediat «emoția și solidaritatea» cu victimele inundațiilor din Aude și cu familiile celor ce și-au pierdut viața, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele sud-coreean Moon Jae-in, aflat în vizită la Paris.

Maria Capitaine
Corespondent la Strasbourg
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. VREME 5 IISUS 5, MARIA 5, Ilie 5; VREME 17 IISUS HRISTOS 17; Vremea 12 HRISTOS 12; VREMEA. 20. 20 iulie. Minunea chemării mele la Ceruri în Carul cu cai de foc: VRE.M.EA. VRE-Verde, M-Mîini, EA-Elia. Mîinile verzi ale Lui Hristos și Elia. Acestea sunt numerele literelor și laturilor numelor divine împreună cu definiția, prin care vremea e creată pe planeta Pământ și pe celelalte planete din Cosmosul infinit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here