Pierre Moscovici: «Ultima șansă a fost epuizată». Europenii se pregătesc pentru o plecare a Regatului Unit din UE «fără acord»

foto: politico.eu

«Nu vor mai avea loc negocieri în zilele de până la 29 martie», a prevenit Comisarul european pentru Afaceri economice. Liderii europeni sunt unanimi în privința necesității intensificării pregătirilor pentru o plecare din UE a Regatului Unit fără acord, chiar dacă ușa unei amânări a datei divorțului rămâne întredeschisă.

De data aceasta, relatează din Bruxelles corespondenții ziarului «Les Echos», «pentru liderii europeni s-a umplut paharul». După un al doilea vot negativ masiv al parlamentarilor britanici asupra acordului Brexit negociat și apoi «ameliorat» prin concesii succesive făcute de europeni, la Bruxelles s-a accentuat tensiunea legată de dosarul plecării Marii Britanii din UE. «Nu vor mai avea loc negocieri în zilele ce urmează până în 29 martie», a avertizat comisarul european Pierre Moscovici, într-o declarație făcută miercuri la postul de televiziune France 2. «Au existat mai multe șanse. Trenul a trecut o dată, a trecut de două ori, au avut loc două voturi în parlamentul britanic. Uniunea Europeană a făcut tot ce i-a fost în putință pentru a oferi soluții, garanții, asigurări, reasigurări».

Pregătiri intense pentru un «hard Brexit»

Luarea de poziție de mai sus a comisarului european Moscovici se înscrie pe linia declarațiilor făcute de Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, care încă de marți seară sublinia la conferința de presă comună cu doamna Theresa May, la Strasbourg, după ultimele «ameliorări aduse acordului Brexit», că «există uneori și o a doua șansă, dar de data aceasta nu va exista și o a treia șansă». Ceea ce îngrijorează cel mai mult, a mai spus Moscovici în declarația sa la France2 TV, este riscul unui Brexit fără acord, al unei plecări dezordonate, brutale pentru Marea Britanie. «Acesta este și motivul pentru care noi, europenii, trebue să continuăm pregătirile pentru acest scenariu, precum și pentru altele», a adăugat Moscovici. Declarații în același sens au fost auzite la Paris, precum și la Berlin. «În condițiile în care peste 17 zile va avea loc Brexitul, a anunțat Elysée marți seară, imediat după votul în parlamentul britanic, noi, împreună cu partenerii noștri din UE continuăm pregătirile pentru o plecare a Regatului Unit fără acord». «Din nefericire», a spus la rândul său ministrul german de Externe Heiko Maas, «eu nu pot spune decât că, în acest moment, Germania se pregătește pentru ceea ce este mai rău posibil».

Bruxelles-ul așteaptă acum un semnal de la Londra

Toată lumea așteaptă acum un gest din insulă. «Este dificil să descoperi ce am mai putea face în plus. Dacă este o soluție în impasul actual, atunci ea poate fi găsită numai la Londra», a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al lui Donald Tusk, președintele Consiliului European. În fața perspectivei unui haos provocat de o ieșire brutală din UE a Regatului Unit, un diplomat european, într-o declarație făcută pentru AFP sub anonimat – citat de comentatorii din Bruxelles ai ziarului «Les Echos» – s-a arătat ceva mai nuanțat: «Prima prioritate este evitarea unui divorț brutal, iar dacă motivele ce vor fi avansate pentru o prelungire a termenului Brexit nu vor fi îndeajuns de solide, noi o vom accepta oricum».

Maria Capitaine
Corespondent la Strasbourg
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here