Petre Daea a discutat problema pestei porcine africane cu omologul său bulgar, Rumen Porozdanov

foto: banatulazi.ro


Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, alături de ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, şi preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, s-au întâlnit în data de 10 septembrie 2018, la sediul MADR, cu o delegaţie condusă de ministrul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor din Republica Bulgară, Rumen Porozdanov.

Din cadrul delegaţiei bulgare au mai făcut parte Yanko Ivanov, ministru adjunct, directorul executiv al Agenţiei bulgare de Siguranţă Alimentară, Damyan Iliev, directorul executiv al Agenţiei Pădurilor din Bulgaria, respectiv Grigor Gogov, precum şi experţi din cadrul structurilor de resort. Din partea României au fost prezenţi secretarul de stat Daniel Botănoiu, subsecretarul de stat Maricel Floricel Dima, precum şi directori şi experţi din cadrul direcţiilor de specialitate ale MADR.

În cadrul întâlnirii a fost discutată o problemă de actualitate cu care cele două ţări se confruntă: pesta porcină africană. Omologul bulgar a arătat un deosebit interes pentru modul în care autorităţile române au gestionat această situaţie. Astfel, ministrul Petre Daea a făcut un scurt istoric al tuturor măsurilor luate pentru combaterea şi stoparea răspândirii virusului pestei porcine africane.

Reprezentanţii ANSVSA au subliniat că planul de contingenţă, care este unitar aplicat la nivelul UE, a fost ţi este instrumentul de lucru pentru combaterea PPA. În România, intervenţia a fost pusă în aplicare din data de 31 iulie 2017, când a fost depistat primul focar de PPA, acţionând atât în ceea ce priveşte profilaxia, cât şi pentru eradicare. S-a acţionat cu metodele specifice, după principiile sanitare-veterinare cunoscute, respectând procedurile validate de-a lungul vremii.

Literatura de specialitate, din nefericire, nu pune la dispoziţie elemente de cunoaştere, transferul reciproc de informaţii în domeniu devenind astfel necesar, aşa încât cele două părţi au schimbat opinii atât de necesare pentru prevenirea şi combaterea acestei boli.

Ministrul român al Agriculturii, precum şi preşedintele ANSVSA, au subliniat importanţa cercetării având în vedere schimbările climatice şi necesitatea alocării unor fonduri suplimentare domeniului. În acest context România a lansat ideea înfiinţării unui centru de cercetare a pestei porcine africane şi i-a invitat pe oaspeţii bulgari să se alăture acestui demers. În cadrul discuţiilor, Petre Daea a declarat: ‘Politica Agricolă Comună trebuie să dea răspuns prin structura bugetară celor două teme de perspectivă: modificările climatice şi prevenirea/combaterea bolilor şi dăunătorilor, concretizat în abordări pragmatice cu file de buget distincte în cadrul financiar multianual 2021-2027’.

Un alt subiect pe agenda întâlnirii a fost legat de bolile cu care Bulgaria se confruntă în momentul de faţă: pesta micilor rumegătoare şi dermatoza nodulară la bovine. Autorităţile române au dorit să afle modul în care partea bulgară a controlat această situaţie precum şi rezultatele cercetărilor în acest domeniu.

Ministrul Petre Daea l-a asigurat pe omologul său de întreg sprijinul în ceea ce priveşte gestionarea pestei porcine africane. La rândul său, ministrul bulgar a afirmat că ‘experienţa României în combaterea pestei porcine africane va fi foarte utilă pentru noi’.

Cele două părţi au convenit în a lucra împreună şi cu alte state, întrucât combaterea şi eradicarea bolii reprezintă o problemă a tuturor ţărilor, iar internaţionalizarea abordării este acum o realitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here