Petiții purtând 10 milioane de semnături pentru destituirea lui Donald Trump

Crește tensiunea între un partid din tabăra democraților și Donald Trump. Mai mulți aleși și organizații «progresiste» au prezentat la Washington petiții însumând peste 10 milioane de semnături, prin care se cere Congresului american să lanseze procedura de destituire împotriva președintelui Donald Trump.

În fața Capitoliului, sediul Congresului american, pe fondul unui panou ce proclamă «Trump trebuie să plece», doi membri ai Camerei Deputaților, Rashida Tlaib și Al Green, precum și mai mulți reprezentanți ai unor asociații precum MoveOn și Women’s March, au prezentat joia trecută un dosar ce cuprinde semnături strânse pe teritoriul Statelor Unite. «Avem în mână zece milioane de motive pentru a fi aici», a lansat congresmenul Al Green. «În fața epocii noastre, această epocă remarcabil de sumbră pentru țara noastră, este timpul să ne batem», a spus la rândul ei Rashida Tlaib, cunoscută pentru campania pe care o desfășoară de luni de zile pentru destituirea președintelui Trump.

Democrații sunt divizați

Deținând mandatul de deputat în Camera Reprezentanților începând din luna ianuarie, Rashida Tlaib a introdus încă din luna martie o rezoluție prin care cere Congresului să efectueze o anchetă care să stabilească dacă Donald Trump poate face obiectul unei proceduri de destituire. Liderii aripii moderate a Partidului Democrat spun însă că o procedură de destituire «ar putea diviza profund țara». Cu atât mai mult cu cât Senatul, căruia îi revine rolul esențial într-un proces de destituire, rămâne controlat de republicani și cu siguranță l-ar achita pe Donald Trump. Sunt, potrivit corespondenților de presă francezi, citați de «Le Figaro», dovezi evidente că relația dintre democrații «moderați» și Casa Albă a devenit extrem de încordată, ca urmare a refuzului acesteia de a coopera la numeroase anchete parlamentare. «Decizia lui Trump și a administrației sale de a ignora angajamentele luate», refuzând să coopereze cu Congresul, «a declanșat o criză constituțională», a declarat joi, în Camera Reprezentanților, președinta democrată Nancy Pelosi. Numai că și domnia sa a exclus din nou perspectiva unei proceduri de destituire câtă vreme anchetele parlamentare nu vor fi finalizate. «Nu, nu putem spune că există o criză constituțională fără să facem ceva», a declarat congresmenul democrat Al Green într-un răspuns la declarațiile dnei Pelosi. «Trebuie să-l destituim. Să lăsăm Senatul să facă ce crede el, iar noi să facem ceea ce avem de făcut», a adăugat Al Green.

Rashida Tlaib, născută la 24 iulie 1976 la Detroit, este o politiciană americană membră a Socialiștilor democrați din America și a Partidului Democrat. La 6 noiembrie anul trecut a fost aleasă deputat în Camera Reprezentanților în districtul 13 din Michigan. Este una dintre cele două femei de religie musulmană prezente în Congresul american.

Al Green, născut la 1 septembrie 1947 în New Orleans, este membru al Partidului Democrat și deține mandat în Camera Reprezentanților începând din 2005, din partea circumscripţiei Texas.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here