Pesta porcină africană, eradicată cu întârziere de MADR

foto: express.co.uk

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a prezentat, în şedinţa de Guvern de miercuri, un plan de acţiune pentru eradicarea virusului pestei porcine africane (PPA). Planul de acţiune prezentat de Petre Daea vine în contextul în care ANSVSA a anunţat recent că numărul focarelor active aflate pe teritoriul ţării noastre a ajuns la 998, iar până acum au fost sacrificați 348.691 de porci afectaţi de boală, notează B1tv.

De asemenea, el a anunţat că, Comisia Europeană a aprobat să acorde României 43 de milioane de euro pentru repopularea cu suine atât în societăţile comerciale, cât şi în gospodăriile afectate de pesta porcină africană.

,,Astăzi suntem în situaţia de a prezenta, în şedinţa de Guvern, un plan de acţiune pentru a putea face faţă situaţiei deosebite cu care se confruntă România şi, de altminteri, nu numai România, să intrăm în acest echipaj al colaborării şi al acţiunii comune la nivelul Uniunii Europene pentru a opri înaintarea acestui virus şi, evident, pentru eradicarea lui şi începerea sau reînceperea activităţii de populare la nivelul ţării, înţelegând aici atât societăţile comerciale, cât şi gospodăriile populaţiei. Concret, am stabilit împreună cu Comisia şi a aprobat să acorde României 43 milioane euro”, a declarat ministrul Daea.

Potrivit lui Daea, banii de la Comisia Europeană urmează să fie folosiţi inclusiv pentru investiţii în mai multe echipamente, precum dezinfectoare şi laboratoare sanitar-veterinare, conform Agerpres.

,,Aceste sume, care sunt de la Uniunea Europeană, sunt repartizate în zona investiţională, pentru că sumele respective vin din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, pentru a investi în România în dezinfectoare, (…) în laboratoare sanitar-veterinare, (…) în echipamente pentru detectarea acestei boli, (…) în incineratoare şi (…) în procurarea de scrofiţe pentru reluarea activităţii”, a spus Petre Daea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here