Parlamentul solicita transparentizarea modului de calcul al ROBOR

foto: mediafax.ro

Comisia economică a Senatului a trimis doua scrisori ministrului de Finante si guvernatorului BNR in care solicita transparentizarea completă a modului de calcul al indicelui ROBOR sau decuplarea acestuia de la ratele românilor, a anuntat, joi, senatorul Daniel Zamfir, preşedintele comisiei, potrivit Antena3.

,,Întrucât scopul iniţial pentru care ROBOR-ul a fost introdus în formula de calcul a ratelor dobânzilor la creditele acordate în lei prin Ordonanţa 50/ 9 iunie 2010 privind contractele de credite pentru consumatori a fost de deturnat, solicităm transparentizarea completă a modului de calcul, astfel încât să se elimine orice suspiciune de manipulare sau de înţelegere de tip cartelar, fie decuplarea indicelui ROBOR de la formula de calcul a ratelor şi înlocuirea acestuia prin preluarea bunelor practici europene, un indice care să reflecte media tranzacţiilor reale din piaţă şi nu media cotaţiilor”, se arată în textul trimis.

Potrivit lui Daniel Zamfir, „atunci când se constată că indicele nu reflectă realitatea va trebui intervenit şi în contracte”.

,,Nu noi, Comisia economică, suntem în măsură să dăm soluţii, noi vă informăm asupra concluziilor la care am ajuns după audierile din Comisia economică. BNR şi Guvernul sunt obligaţi să ia măsuri pentru ca acest lucru să se rezolve cât mai repede. (…) Ratele românilor nu au fost calculate în mod corect, este absolut necesar să se ia o măsură urgentă. Felul în care se vor găsi şi măsuri reparatorii în legătură cu acest aspect este tot de datoria Guvernului şi BNR”, a mai spus Daniel Zamfir, potrivit sursei citate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here