Parlamentarii europeni resping condiţionarea fondurilor regionale de obiective economice naţionale

foto: musicinafrica.net

Parlamentul European a adoptat reguli comune simplificate de finanţare a regiunilor (2021-2027) şi s-a opus suspendării finanţării în funcţie de îndeplinirea obiectivelor economice naţionale.

Menţinerea bugetului total de investiţii pentru regiunile UE pe perioada 2021-2027


În sprijinul inovării, digitalizării, IMM-urilor şi al tranziţiei către o economie cu emisii nete de dioxid de carbon egale cu zero


Consolidarea sinergiilor între fonduri


Suplimentarea sprijinului pentru regiunile mai puţin dezvoltateNoile reguli au fost adoptate în sesiunea plenară de miercuri cu 460 voturi pentru, 170 împotrivă şi 47 abţineri. Aceste norme generale de finanţare UE aplicate cheltuielilor regionale, sociale şi de coeziune pentru perioada 2021-2027 sunt esenţiale pentru continuarea investiţiilor în regiuni şi comunităţi, cu un sprijin întărit pentru regiunile mai puţin dezvoltate.

Niveluri de finanţare

Deputaţii susţin puternic menţinerea actualului nivel de finanţare de 378.1 miliarde euro (la nivelul anului 2018) şi pentru perioada 2021-2027. Regiunile mai puţin dezvoltate vor beneficia în continuare de sprijin UE substanţial de până la un nivel de cofinanţare de 85% (faţă de propunerea Comisiei de 70%) şi de 61.6% din totalul fondurilor de dezvoltare regională, social şi de coeziune. Rata de finanţare pentru regiuni în tranziţie şi cele mai dezvoltate a fost de asemenea mărită la 65% şi respectiv 50%. 1.6 miliarde de euro (0.4%) trebuie puse deoparte pentru regiunile de la periferie.

Principii generale

Regulile comune au acum legături mai strânse cu obiectivele generale ale politicilor UE, cum ar fi:

stimularea competitivităţii şi întreprinderilor mici şi mijlocii;


acordarea priorităţii măsurilor de eficienţă în domeniile furnizării şi cererii de energie;


protejarea şi îmbunătăţirea calităţii mediului şi lupta împotriva schimbărilor climatice;


promovarea mobilităţii inteligente şi sustenabile;


respectarea drepturilor fundamentale, a egalităţii de gen şi prevenirea discriminării.Co-raportorul Constanze Krehl (S&D, Germania) a subliniat : „Parlamentul European susţine cu tarie principiile de simplificare şi implicare a tuturor partenerilor fondurilor europene de coeziune prin intermediul acordurilor de parteneriat. În schimb, asocierea fondurilor europene regionale cu obiectivele macroeconomice, după cum propune Comisia, ar fi însemnat pedepsirea pe nedrept a autorităţilor regionale pentru decizii luate de guvernele naţionale. Parlamentul a respins prin urmare aceste prevederi.”

Co-raportorul Andrej Novakov (PPE, Bulgaria) a subliniat că „toată lumea beneficiază de politica europeana de coeziune, pentru că aceasta ne uneşte pe toţi. Suntem foarte bucuroşi că am reuşit să ne încadrăm activitatea legislativă într-un interval atât de scurt şi suntem gata acum să începem imediat negocierile cu Consiliul”.

Următoarele etape

PE este gata sa înceapa negocierile cu miniştrii UE.


Regulile comune se vor aplica Fondului pentru dezvoltare regională, Fondului social (EFS+), Fondului de coeziune, Fondului pentru pescuit şi afaceri maritime şi vor conţine reguli de finanţare pentru Fondul pentru azil şi migraţie, Fondul pentru securitate interna şi Instrumentul pentru gestionarea frontierelor şi vize în perioada 2021-2027. Toate aceste fonduri însumează aproape o treime din totalul bugetului UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here