O măsură fără precedent: Deutsche Bank suprimă 18.000 de posturi

Deutsche Bank foto nypost.com

Prima bancă germană, Deutsche Bank, a anunțat cel mai mare plan de restructurare din istoria sa, un plan ce implică suprimarea a 18.000 de posturi, în încercarea de a ieși din dificultățile în care se zbate de ceva vreme.

Acest plan social fără precedent pentru emblema finanțelor germane va lovi practic o cincime din efectivele întregii structuri a acestei bănci. Într-un comunicat dat publicității după o reuniune a Consiliului de supraveghere al instituției, se precizează că «restructurarea va antrena reducerea, până în 2022, a numărului posturilor cu program plin cu 18.000, astfel încât efectivul final să ajungă la 74.000 de angajați. Scopul acestei măsuri este, potrivit comunicatului mai sus citat, reducerea costurilor cu 6 miliarde de euro, ceea ce va contribui la creșterea rentabilității băncii. Reamintim că o reducere de personal (6.000 de posturi) a mai avut loc și anul trecut. Pentru ansamblul acestui an, este previzibilă căderea acestei bănci în «alertă roșie», după ce în 2018 a înregistrat un beneficiu extrem de mic, ca urmare a trei ani consecutivi de pierderi.

Ultima șansă

Planul mai sus amintit apare, în opinia experților, ca o «ultimă șansă» a băncii, la aproape două luni de la eșecul negocierilor vizând fuzionarea cu concurentul său, aflat de asemenea în dificultate, Commerzbank. Pentru acest plan de salvare militează puternic însuși guvernul german, îngrijorat de riscul de a vedea Deutsche Bank, această verigă esențială în finanțarea economiei naționale, expusă pericolelor, inclusiv unei achiziționări de către un concurent străîn. Iar aceste îngrijorări sunt justificate: Deutsche Bank și-a văzut capitalizarea bursieră divizată cu 4 în ultimii patru ani, transformându-se într-o potențială pradă. La sfârșitul săptămânii trecute, ea valora un pic sub doar 15 miliarde de euro.

Maria Capitaine
Corespondent la Strasbourg
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here