„Nu există niciun conflict între civilizaţii”, declară Xi Jinping pe fondul disputei cu SUA

Xi Jinping foto: deccanchronicle.com

Președintele chinez Xi Jinping a declarat miercuri că nu există „nicio ciocnire” a civilizaţiilor şi orice idee de superioritate rasială este „greşită”. Remarca acestuia a venit după ce luna trecută o responsabilă a Departamentului de Stat american, Kiron Skinner a descris rivalitatea dintre SUA și China ca fiind „o luptă împotriva unei civilizaţii cu adevărat diferite şi a unei ideologii diferite”, transmite AFP.

Este prima dată când Statele Unite se confruntă cu un „mare rival care nu este caucazian”, a spus ea la un forum pe probleme de securitate. „A crede că propria rasă şi propria cultură sunt superioare şi a insista pentru a transforma sau chiar a înlocui alte civilizaţii este stupid (…) şi dezastruos în practică”, a replicat Xi Jinping în deschiderea Conferinţei privind dialogul civilizaţiilor asiatice de la Beijing, relatează Agerpres.

Negociatori americani şi chinezi nu au reuşit să ajungă săptămâna trecută la un acord comercial, Beijingul anunţând măsuri în represalii la taxele vamale suplimentare impuse de Donald Trump pe 10 iunie. Cu toate acestea, preşedintele american a transmis o notă de speranţă, referindu-se la o întâlnire potenţial „fructuoasă” cu omologul său chinez în cursul summitului G20 care va avea loc în Japonia la sfârşitul lunii iunie, informează sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here