Nou obstacol ridicat de Parlament în calea eforturilor Theresei May. În cazul neadoptării acordului Brexit, are răgaz trei zile pentru găsirea unui «plan B»

foto: politico.eu

Deputații britanici au adoptat miercuri un amendament ce forțează guvernul să revină rapid (în trei zile) în fața lor, după o eventuală respingere a textului actual al acordului Brexit – ceea ce pare probabil – pentru a le supune un «plan B» de abordare a noii situații din relațiile cu Uniunea Europeană.

Este vorba de o nouă palmă dată doamnei Theresa May, după ce marți fusese adoptat un prim amendament care limitează marjele de manevră bugetară ale guvernului în cazul unui Brexit fără acord. Noul amendament a fost votat de 308 deputați, contra 297, prefigurând deja o majoritate de 11 voturi în favoarea celor ce probabil nu vor aproba acordul supus dezbaterii. În opinia analiștilor politici londonezi, noul amendament votat de deputați este mult mai grav: nu numai că pune guvernul sub presiune în termeni de calendar, dar îi și dă extrem de puțin timp pentru a obține, eventual, noi concesii din partea Bruxelles-ului. Cu alte cuvinte, prea puțin timp pentru a putea veni cu un acord mai acceptabil deputaților. Noul amendament este atât de jenant pentru guvern, încât – spun surse informate – el a provocat, vreme de mai bine de o oră, schimburi dure de replici între mai mulți deputați conservatori și președintele Camerei Comunelor, John Bercow, tot un conservator, cunoscut însă ca un suporter al rămânerii în UE. Până la urmă, el a decis supunerea la vot a amendamentului respectiv, cu rezultatul mai sus menționat. Bercow a fost acuzat de parţialitate, de acțiune în favoarea celor ce doresc rămânerea în UE și pun astfel bețe în roate guvernului, împiedicându-l să ia o decizie mai rapidă de ieșire din comunitatea europeană. Este cert faptul, subliniază corespondentul ziarului «Les Echos» la Londra, că în dosarul Brexit intervine un «viraj», ale cărui caracter și consecințe sunt greu de prevăzut în acest moment.

Maria Capitaine
Corespondent la Strasbourg
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here