Noi Provocări privind Dreptul de Autor în Piaţa Unică Digitală

blic.rs

Lucrările conferinței  „Noi Provocări privind Dreptul de Autor în Piața Unică Digitală”, organizată de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, prin intermediul Ministerului Culturii și Identității Naționale (MCIN), au fost deschise ieri, 19 iunie a.c., de domnul Secretar de Stat din cadrul MCIN, Mihai Alexandru Gherghe.

Evenimentul are loc în contextul adoptării Directivei privind Dreptul de Autor în Piața Unică Digitală. Directiva introduce reguli moderne în domeniul dreptului de autor, adaptate epocii digitale şi cu beneficii reale pentru toată lumea, drepturi garantate pentru utilizatori, o remunerare justă pentru creatori şi o claritate mai mare a regulilor pentru platforme. De asemenea, este asigurat un acces mai larg la cunoştinţe prin simplificarea normelor privind drepturile de autor în domeniul extragerii textului şi a datelor în scopuri de cercetare în domeniul educației şi în cel al conservării patrimoniului cultural.

„România și-a exercitat cu conştiinciozitate rolul de «honest broker», urmărind obţinerea unor soluţii de compromis echilibrate şi fezabile, vizând prevederi ce promovează justul echilibru între nevoia de dezvoltare a furnizorilor de servicii, avantajele generate pentru consumatorii europeni şi, nu în ultimul rând, interesele titularilor de drepturi.Desigur,  va rămâne în continuare o prioritate a României ca artiștii, toți creatorii de conținut și cetățenii europeni să beneficieze pe deplin de avantajele Pieței Unice Digitale”, a precizat domnul Secretar de Stat Mihai Alexandru Gherghe.

Prin organizarea acestei Conferințe, Ministerul Culturii și Identității Naționale își propune furnizarea unui cadru adecvat de dezbatere și analiză a noilor prevederi introduse de către Directivă în scopul instituirii unei Piețe Unice Digitale, funcțională și în beneficiul tuturor cetățenilor europeni, transmite Ministerul Culturii.

Evenimentul este urmat, în data de 21 iunie, de o altă conferință desfășurată sub egida PRES RO, Muzica Mișcă Europa – Oportunități și provocări ale sectorului muzicii în epoca digitală, cele două împărțind un atelier de lucru privind drepturile de autor în sectorul muzical (în data de 20 iunie, în Aula Ministerului Culturii și Identității Naționale).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here