Neliniște la Berlin. Angela Merkel continuă să tremure

sursa foto: wsj.com

Angela Merkel (65 de ani) dă asigurări că «se simte foarte bine», deși miercuri a fost văzută într-o nouă criză de tremur, chiar în cadrul unei ceremonii oficiale. Acest incident, al treilea în mai puțin de o lună, spun surse informate de la Berlin, ridică semne de întrebare privind starea reală de sănătate a șefei guvernului german.

«Sunt bine, nu vă faceți griji», răspunde doamna Merkel la întrebările puse de presă și în general de opinia publică privind starea sa de sănătate. Lucrurile par însă să evolueze, totuși, îngrijorător. Miercuri, pentru a treia oară în mai puțin de o lună, doamna cancelar a avut o nouă criză de tremur la ceremonia prilejuită de primirea primului-ministru finlandez, Antti Rinne. Martori oculari au relatat, sub anonimat, că doamna Merkel, îmbrăcată cu un sacou bleu, se afla în picioare, alături de omologul său finlandez, pentru a asculta imnurile naționale ale celor două țări. La un moment dat, bustul și picioarele domniei sale au început să tremure. S-a deplasat totuși, alături de oaspete, după intonarea imnurilor și și-a continuat programul stabilit pentru vizită, respectiv convorbirile cu oaspetele său. A apărut apoi, surâzătoare, în fața presei. Le-a spus ziariștilor că se recuperează treptat și că a făcut deja progrese după prima criză de tremur survenită la 18 iunie, la ceremonia primirii președintelui ucrainean Volodimir Zelensky. Surse guvernamentale au explicat cea de a doua criză, survenită la 27 iunie, printr-o «reacție psihologică legată de neliniștea provocată de prima criză». S-a reamintit, în context, că doamna Merkel nu și-a anulat deplasarea la Osaka, pentru a participa la summitul G20. Aceleași surse, de data aceasta oficiale, au ținut să precizeze că tremurul produs în timpul ceremoniei organizate la primirea premierului finlandez a fost mai puțin intens.

«Bild»: «O miză politică»

Opinia generală, deși neoficială, scrie cotidianul «Bild», este că starea de sănătate a Angelei Merkel «este deja o miză politică». Presa germană a abordat cu o și mai mare îngrijorare starea de sănătate a dnei cancelar după această nouă criză de tremur. «Dacă aceste semne de slăbiciune fizică și psihologică apar des, scrie «Bild», guvernul ar trebui să-și regândească strategia de comunicare… În caz contrar, zvonurile vor alimenta o și mai mare îngrijorare». În fruntea unei coaliții la guvernare foarte fragilă, doamna Merkel – la putere de circa 14 ani – și-a prevăzut retragerea din politică la finele actualului său mandat, cel mai târziu în 2021.

Maria Capitaine
Corespondent la Strasbourg
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here