Negocierile comerciale între Washington și Beijing au intrat în ultima linie dreaptă. Este posibilă o întâlnire Donald Trump-Xi Jinping în Vietnam

foto: businesslive.co.za

După ce săptămâna trecută reprezentantul american pentru Comerț Robert Lighthizer, secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin și alți responsabili ai administrației Trump au primit la Washington o delegație chineză de înalt nivel, condusă de însuși vicepremierul Liu He, săptămâna aceasta, urmează să vină la Beijing o delegație americană condusă de Steven Mnuchin și Robert Lighthizer.

O întâlnire a președintelui Donald Trump cu Xi Jinping ar putea avea loc la sfârșitul lunii februarie, în Vietnam.

Este cert, spune corespondentul la Beijing al ziarului «Les Echos», că negocierile comerciale chino-americane cunosc în prezent o intensificare ce ar putea anunța decizii importante. A nu se uita nici faptul că actualele contacte la nivel foarte înalt au totuși loc pe fondul unor avertismente date de Donald Trump în discursul său referitor la Starea Uniunii. Domnia sa transmitea Chinei că «nu va mai putea fura locurile de muncă și bogăția americanilor» și îi cerea «schimbări structurale» pentru a pune capăt practicilor sale comerciale «nejuste». Donald Trump a blamat fostele administrații americane și legislatorii pentru că «au permis tragedia (imensul deficit comercial – nn) între cele două mari economii ale planetei». Și-a lăudat însă politica proprie de majorare a taxelor vamale la importuri de produse chineze în valoare de 250 miliarde de dolari, care a dat roade.

Concluziile celor două zile de convorbiri ce au avut loc la Washington săptămâna trecută marcau realizarea unor progrese către soluționarea problemelor complicate, în primul rând deficitul comercial, din relațiile comerciale dintre SUA și China. Robert Lighthizer a ținut însă să precizeze că cele două părți au încă mult de lucru, având în vedere că nu a început așternerea un proiect de acord pe hârtie.

O posibilă întâlnire Trump-Xi Jinping în Vitenam

Donald Trump a fixat Statelor Unite și Chinei ziua de 1 martie drept termen limită pentru ajungerea la un acord înainte ca taxele vamale la importurile în SUA de mărfuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari să fie dublate, până la 25%. Donald Trump și Xi Jinping s-ar putea întâlni încă în această lună pentru a negocia la nivel personal punctele cele mai delicate din comerțul bilateral și a finaliza pregătirile pentru un acord. Surse informate americane spun că întâlnirea ar putea avea loc în Vietnam, unde președintele american se va afla în zilele de 27 și 28 februarie pentru a-l întâlni pe liderul nord-coreean Kim Jong-un.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here