Memorandum de înțelegere între Romaero și Raytheon

economie.gov.ro

Compania Aerospațială Romaero și compania americană Raytheon au semnat astăzi, un Memorandum de înțelegere pentru dezvoltarea cooperării industriale pentru programul Patriot, care va permite companiei românești să ofere servicii de producție și mentenanță tehnică pentru sistemele Patriot deținute de România. 

Semnarea a avut loc la Palatul Victoria, în prezența doamnei Viorica Dăncilă, Prim Ministrul României, a domnului Niculae Bădălău, Ministrul Economiei, a domnului Gabriel Beniamin Leș, Ministrul Apărării Naționale și a reprezentanților Ambasadei SUA în România. 

Memorandumul de Înțelegere dintre cele două companii, deschide perspective pentru Romaero de a exporta produse și servicii la nivel global, având posibilitatea să devină unul dintre furnizorii globali ai companiei americane Raytheon. Zonele în care ar putea colabora Romaero și Raytheon includ atât fabricarea de părți componente și subansamble mecanice, cât și asistența tehnică pentru sistemele Patriot deținute de România. 

Viorica Dăncilă, Prim Ministrul României a declarat: “Industria de apărare este unul dintre sectoarele cu un mare potențial de dezvoltare. În acest an, Guvernul a acordat sume importante operatorilor cu capital de stat pentru dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție. Totodată, din perspectiva îndatoririlor operaționale pe care le are ca membru al NATO, România s-a angajat într-un efort continuu de modernizare a armatei și a alocat, pentru al treilea an consecutiv, 2% din PIB pentru apărare. Această decizie dovedește că înțelegem pe deplin rolul strategic pe care țara noastră îl are în zona Mării Negre, în particular, și pe flancul de sud-est al NATO, în general. Însă, obiectivul Guvernului este ca fondurile alocate înzestrării armatei să se întoarcă, într-o măsură cât mai mare, în economia românească, să contribuie la revigorarea industriei naţionale de apărare, prin cooperare industrială și transfer tehnologic. […]Iar semnarea acestui Memorandum de Înțelegere și colaborarea noastră confirmă potențialul pe care îl are industria românească în întărirea capacităților de apărare în cât mai mult zone de operații”. 

Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a salutat încheierea acordului între cele două companii și a specificat faptul că: ”Este important pentru economia românească și pentru companiile din industria de apărare să poată să întoarcă în economia reală cât mai multă valoare adăugată din programele de înzestrare, iar centrele de mentenanță sunt o astfel de modalitate. Industria națională de apărare a început să funcționeze, dovezi în acest sens sunt parteneriatul de astăzi, dintre Romaero și Raytheon, dar și parteneriatul dintre Beretta și Uzina Mecanică Plopeni, semnat luna trecută. Acesta este cel mai important lucru, iar această dezvoltare trebuie să continue”. 

Acordul semnat astăzi între reprezentanții companiei Romaero și cei ai Raytheon reprezintă pentru Ministerul Apărării Naționale un moment foarte important, deoarece avem certitudinea ca sistemele Patriot care vor intra în dotarea Forțelor Aeriene și Terestre Române vor beneficia de asistență tehnică de înaltă performanță, în modul cel mai rapid și oportun posibil”, a declarat, la rândul său, Gabriel Beniamin Leș, Ministrul Apărării Naționale. 

Patriot este un sistem defensiv antiaerian și anti-rachetă care reprezintă elementul de bază al apărării NATO împotriva rachetelor balistice și de croazieră, aeronavelor avansate și dronelor. 

”Compania Raytheon continuă să construiască parteneriate sustenabile cu industria românească de apărare”, a spus Tom Laliberty, vicepreședinte pentru sisteme de apărare antiaeriană și anti-rachetă din cadrul diviziei de sisteme integrate de apărare a Raytheon. ”Acest memorandum este o oportunitate pentru Romaero să poată oferi servicii de producție și mentenanță tehnică pentru sistemele Patriot deținute de România.” 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here