Melescanu, intalnire cu secretarul de stat american Michael Pompeo

Sursa foto: http://www.mae.ro

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a avut, luni, la Washington, o intalnire cu secretarul de stat american Michael Pompeo, pe agenda de discutii fiind incluse subiecte precum securitatea regională şi cooperarea în domeniul energiei, potrivit unui comunicat al MAE transmis, marti, Agerpres.

La intalnirea de la Departamentul de Stat au mai participat ambasadorul României în SUA, George Maior, subsecretarul de stat pentru afaceri politice, David Hale şi asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene, Philip Reeker.

Potrivit MAE, cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul şi eforturile comune ale ambelor guverne, român şi american, pentru dezvoltarea şi intensificarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Oficialul român a subliniat importanţa vizitelor bilaterale la nivel înalt la Washington şi Bucureşti pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale.

Discuția a vizat de asemenea o evaluare a priorităților de securitate transatlantică, în anticiparea reuniunii ministeriale dedicată aniversării a 70 de ani de la înființarea Organizației Atlanticului de Nord.

Teodor Meleşcanu  a apreciat parteneriatul strâns cu SUA în domeniul securității, scoțând în evidenţă rolul strategic al României şi al cooperării româno-americane în asigurarea unei abordări integrate a măsurilor de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO.

Totodată şeful diplomației române a reafirmat importanţa consolidării angajamentului american şi aliat pentru securitatea regiunii Mării Negre.

Şeful diplomației române a punctat realizările Președinției române a Consiliului UE şi agenda pentru a doua parte a mandatului, inclusiv aspecte referitoare la Parteneriatul Estic, Asia Centrală şi Balcanii de Vest. De asemenea, a subliniat abordarea României de relevare a substanței pozitive a cooperării dintre UE şi SUA.

Un alt subiect a fost candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, arătând că este un obiectiv major al politicii externe române.

Au mai fost discutate eforturile regionale şi globale în problematica neproliferării, combaterii terorismului şi amenințărilor asimetrice de securitate, secretarul de stat american remarcând contribuțiile importante ale României în cadrul organizațiilor şi mecanismelor internaționale, dar şi expertiza de înaltă ținută a specialiștilor şi profesioniștilor români. De asemenea, a fost discutată intensificarea cooperării bilaterale în domeniul energiei.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here