Mașinile diesel sunt interzise OFICIAL: Ce se întâmplă cu autoturismele românilor din acest an

diesel
Sursa foto: 4Tuning

Comisarul european pentru piaţă internă şi industrie, Elzbieta Bienkowska, este de părere că, în câţiva ani, mașinile diesel nu vor mai putea fi văzute pe străzi.

Mai mult decât atât, câteva mari orașe europene au anunțat deja interzicerea circulației autovehiculelor pe motorină.

În prezent, aproximativ jumătate dintre mașinile din Uniunea Europeană au motoare diesel. Cu toate acestea, scandalul emisiilor trucate ar putea ajuta blocul comunitar să schimbe din temelii industria auto din Europa.

„S-a terminat cu autovehiculele diesel. Cred că în câțiva ani vor dispărea complet. Este o tehnologie care aparține trecutului. Oamenii au realizat că nu vom avea niciodată maşini diesel complet curate, fără emisii de oxid de azot”, a afirmat Elzbieta Bienkowska, comisarul european pentru piață internă și industrie.

În acest context, scrie digi24.ro, Cristian Bucur, directorul tehnic al Registrului Auto Român, a afirmat că „aceste particule sunt de fapt niște molecule de carbon cu un înveliș de hidrocarburi aromatice și oxizi metalici. Și acestea s-a demonstrat faptul că au potențial cancerigen”.

Acesta este şi unul dintre motivele pentru care unele dintre marile oraşe europene au decis interzicerea circulaţiei acestor autovehicule. Roma a anunţat deja că introduce o asemenea regulă din 2024, iar în anul următor se va aplica o măsură similară şi în Madrid şi Atena. Şi Bucureştiul are probleme din cauza poluării, aşa că autorităţile au în vedere limitarea traficului rutier în centrul Capitalei.

„Numărul de autoturisme este într-o continuă creștere, una din cauze este și lipsa unei taxe de poluare. Am delimitat și zona centrală extinsă, am delimitat și străzile pe care va putea fi introdus timbrul de centru”, a afirmat Sorin Chiriță, city manager București, potrivit sursei citate.

Activiştii de mediu spun, însă, că problema poluării nu va fi rezolvată doar cu o astfel de taxă. Este nevoie şi de amenajarea cât mai multor spaţii verzi.

„Avem şi de 15 ori depăşiri la anumite categorii de poluanţi”, a afirmat și Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica.

Însă, în plină ofensivă împotriva maşinilor diesel, producătorii de componente anunţă că au descoperit noi tehnologii care să facă aceste vehicule din nou atractive.

Inginerii Bosch susțin că au dezvoltat un sistem de evacuare complet nou, care va permite reducerea emisiilor de oxid de azot la numai 10% din limita maximă admisă în prezent. Acesta ar putea ajunge pe piaţă în 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here